Bývalý starosta Jekatěrinburgu dostal za kritiku ruské invaze u soudu pokutu

Bývalý starosta Jekatěrinburgu a opoziční politik Jevgenij Rojzman dostal u soudu pokutu ve výši 260 tisíc rublů (přes 71 tisíc korun) za kritiku ruské invaze na Ukrajinu. Informovala o tom v pátek agentura AFP, podle níž je to relativně mírný trest v době, kdy se ruské úřady uchylují k rozsáhlým represím. Šedesátiletému politikovi hrozilo až pět let vězení.

Rojzman se proti tomu verdiktu nehodlá odvolat, píše agentura TASS. „Domnívám se, že za těchto okolností jde o osvobozující rozsudek,“ uvedl podle ní někdejší starosta. Dříve během procesu uvedl, že se k vině nepřiznává. Obžaloba pro něj nakonec nežádala pobyt za mřížemi, ale pokutu, kterou mu soud následně vyměřil.

Rojzmana zadrželi v Jekatěrinburgu loni v srpnu a následně obvinili z „diskreditace“ ruských ozbrojených sil, čímž se v současném Rusku rozumí jakékoli prohlášení o činnosti ruských vojáků na Ukrajině, které není v souladu s oficiálním výkladem. Rojzman si obvinění vysloužil videem zveřejněným na YouTube, v němž kritizoval ruskou invazi v sousední zemi, píše AFP.

Rojzman, jenž stál v čele Jekatěrinburgu v letech 2013 až 2018, je považován za jednoho z posledních významných představitelů opozice, kteří zůstali v Rusku a prozatím unikli dlouholetému trestu vězení, poznamenala AFP.

Do vězení za extremistickou symboliku. Ale na cizí stránce

Někdejší starosta byl už dříve pokutován za takzvanou diskreditaci ruské armády. V březnu ho soud poslal na čtrnáct dní do vězení za „předvádění extremistické symboliky na sociálních sítích“. Konkrétně se jednalo o symbol Fondu boje proti korupci opozičního předáka Alexeje Navalného. Obhajoba marně argumentovala, že zmíněný symbol Navalného organizace, kterou úřady zakázaly jako extremistickou, se objevil na stránce „Jevgenij Rojzman“ na ruské sociální síti VKontakte, se kterou ale skutečný Rojzman nemá nic společného.

Represe proti kritikům režimu ruského prezidenta Vladimira Putina se vystupňovaly po loňském vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Většina oponentů uprchla do zahraničí, další zavřeli do vězení. Například v dubnu si opoziční politik Vladimir Kara-Murza vyslechl rozsudek, podle kterého si má odpykat 25 let ve vězení za „vlastizradu“, protože kritizoval ruské poměry ve svých vystoupeních v zahraničí.

Kara-Murza dříve přirovnal soud k vykonstruovaným procesům za vlády sovětského diktátora Josifa Stalina.