Si Ťin-pching ostře kritizoval USA, podle něj brání rozvoji Číny. Tchaj-wan je podle Pekingu červená linie

Čínský prezident Si Ťin-pching nezvykle přímými slovy obvinil Spojené státy a další západní země, že se snaží zpomalit vzestup Číny ve světě. Informoval o tom zpravodajský server CNN, podle něhož se tak Si vyjádřil v projevu k delegátům poradního shromáždění, které se v těchto dnech koná souběžně s plenárním zasedáním parlamentu. Ministr zahraničí Čchin Kang v souvislosti se zasedáním prohlásil, že Tchaj-wan je červenou linií, kterou Washington nesmí překročit.

„Západní země vedené Spojenými státy nás (v posledních pěti letech) všemi možnými způsoby omezovaly a potlačovaly, což znamenalo bezprecedentní výzvy pro náš rozvoj,“ prohlásil podle CNN čínský prezident. Na Číňany přitom apeloval, aby byli jednotní.

Si Ťin-pching se většinou zdržuje přímých veřejných útoků na Spojené státy, i když se vztahy mezi Washingtonem a Pekingem v posledních letech výrazně zhoršily. Při kritických poznámkách na adresu Spojených států zpravidla hovoří obecně o „západních zemích“ či o „některých rozvinutých státech“, připomněl server CNN.

Prezident Si ve svém projevu vyzval čínský soukromý sektor k podpoře inovací, aby země byla soběstačnější. Čínské technologické ambice zbrzdila řada omezení ze strany USA a jejich západních spojenců, která nutí Peking více spoléhat na sebe například v produkci polovodičů.„Jako země s 1,4 miliardy lidí se musíme spoléhat sami na sebe… Nemůžeme být závislí na mezinárodních trzích,“ řekl Si.

Ministr: Tchaj-wan je červenou linií, kterou USA nesmějí překročit

Ministr zahraničí Čchin Kang na tiskové konferenci během každoročního zasedání čínského parlamentu prohlásil, že Čína se bude nadále snažit o „mírové sjednocení“ s Tchaj-wanem, ale zároveň si ponechá možnost přijmout „všechna potřebná opatření“. Vyřešení otázky Tchaj-wanu je podle něj jen na čínském lidu a žádná jiná země nemá právo do toho zasahovat.

Konkrétně Čchin zmínil Spojené státy. Tchaj-wan, jehož bezpečnost USA garantují, je podle něj červenou linií, kterou Washington nesmí překročit.

Komunistická Čína ostrov s demokratickou vládou považuje za svoji provincii a usiluje o sjednocení s ním. Varuje také, že pokud Tchaj-wan vyhlásí nezávislost, vojensky proti němu zasáhne. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle.

Tchajwanská vláda v březnu Pekingu vzkázala, že by měl respektovat odhodlání tchajwanského lidu týkající se jeho suverenity, demokracie a svobody. V úterý ministr obrany Čchiou Kchuo-čcheng uvedl, že jeho země nedovolí opakované provokace ze strany Číny. I když věří, že se tak nestane, je podle něj tchajwanská armáda připravena bojovat, pokud to bude nutné.

McCarthy připravuje setkání s tchajwanskou prezidentkou

Velmi kriticky pravidelně Peking reaguje na to, když se některý z představitelů západních zemí setká s tchajwanskými politiky. Loni v srpnu ostrov navštívila tehdejší předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, na což Čína reagovala obřím vojenským cvičením včetně ostrých střeleb ve vodách a ve vzdušném prostoru obklopujícím Tchaj-wan.

V příštích týdnech se mají setkat nový předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy a tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Jejich schůzka se podle médií zřejmě uskuteční ve Spojených státech.

Spojené státy Čínu místo zdravé soutěže potlačují, řekl ministr

Čínský ministr zahraničí Čchin Kang též řekl, že Spojené státy by měly změnit svou „chybnou“ politiku vůči Číně, nebo dojde ke „konfliktu a konfrontaci“. „Americké vnímání Číny je pokřivené. Spojené státy považují Čínu za hlavního rivala a nejvážnější geopolitickou výzvu,“ řekl Čchin, podle nějž se „americko-čínské vztahy zcela odchýlily od rozumného směřování“. USA se snaží Čínu omezovat a potlačovat, místo aby s ní zdravě soutěžily, uvedl Čchin.

Vztahy mezi Washingtonem a Pekingem jsou dlouhodobě napjaté i kvůli obchodním záležitostem. V poslední době se americko-čínské vztahy dále zhoršily poté, co USA nechaly u svého pobřeží sestřelit balon, který byl podle amerických vyjádření součástí rozsáhlého čínského programu vzdušné špionáže. Čína krok kritizovala a uvedla, že se jednalo o civilní balon určený k meteorologickému pozorování.

Ohledně války na Ukrajině v úterý čínský šéf diplomacie vznesl obvinění ze snahy konflikt stupňovat, žádnou zemi jako viníka ale přímo nejmenoval. „Neviditelná ruka využívá ukrajinskou krizi, aby posloužila jisté geopolitické agendě,“ uvedl Čchin a opět apeloval na řešení konfliktu prostřednictvím jednání.

Čínský ministr také prohlásil, že Čína musí rozvíjet své vztahy s Ruskem, protože situace ve světě je čím dál neklidnější. Schůzky čínského a ruského prezidenta jsou oporou vzájemných vztahů, dodal.

Čínský prezident Si Ťin-pching od ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru několikrát jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským ale zatím nemluvil. Tento fakt je v rozporu s tvrzením, že Čína zastává neutrální postoj, řekla ukrajinská chargé d'affaires v Pekingu Žanna Leščynská při výročí invaze.

Američtí představitelé nedávno rovněž varovali, že Peking zvažuje poskytnout Moskvě vojenskou pomoc včetně zbraní a munice. Čína označuje tato tvrzení za očerňující kampaň.