Turecko požádalo Moskvu o podporu v operaci na severu Sýrie, řekl Erdogan

Turecko požádalo Moskvu o podporu ve své plánované pozemní operaci na severu Sýrie, řekl v úterý turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle místních médií. Rovněž prohlásil, že jeho vláda nebude nikoho žádat o povolení k této operaci. Erdogan o ní hovoří od konce listopadu, kdy turecká armáda zesílila ostřelování pozic kurdských milic na severu Sýrie, které viní z listopadového atentátu v Istanbulu. Moskva nicméně už Ankaru před pozemní operací varovala a snaží se od ní Erdogana odradit.

„Požádali jsme o jeho (ruskou) podporu ke společným rozhodnutím a možná i ke společným krokům v severní Sýrii,“ uvedl Erdogan podle deníku Daily Sabah v úterý před odletem do Turkmenistánu. „Neřekneme datum pro syrskou operaci, ale naše cíle jsou jasné. Chceme vytvořit třicet kilometrů do vnitrozemí bezpečnostní koridor u našich hranic,“ dodal turecký prezident s tím, že je odhodlán operaci spustit.

Nicméně náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov podle agentury TASS v pondělí zopakoval, že Rusko se snaží Ankaru přesvědčit, aby od plánu pozemní operace ustoupila. Před pozemní operací v předchozích dnech varovaly Ankaru i Spojené státy, podle nichž by se tak jen dále zvýšilo napětí v Sýrii.

Turecko provedlo na severu Sýrie od roku 2016 už několik operací, které zdůvodňuje bojem proti terorismu u svých hranic. Turecká vláda za teroristické považuje syrské kurdské milice YPG, které přitom v minulých letech bojovaly po boku USA proti teroristické organizaci Islámský stát.

Nejnovější chystanou pozemní operaci Ankara opět zdůvodňuje bojem proti YPG a také proti organizaci Strana kurdských pracujících (PKK). Obě tyto skupiny viní z atentátu, při němž 13. listopadu na rušné třídě v Istanbulu exploze zabila šest lidí a dalších osm desítek osob zranila. PKK i YPG odpovědnost za atentát odmítají.

Týden po atentátu turecká armáda začala ostřelovat pozice syrských kurdských milicí na severu Sýrie a také kurdských skupin na severu Iráku, kde působí i PKK. Posléze začala turecká vláda hovořit i o pozemní operaci na severu Sýrie.