Slovensko dojednává s Američany, jak předat Ukrajině bitevníky MiG-29

Slovensko je připraveno předat Ukrajině stíhací letouny MiG-29. Agentuře Interfax-Ukrajina to řekl ministr zahraničí Rastislav Káčer, podle něhož trojice ministrů minulý týden tuto problematiku v Kyjevě probrala s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Káčer rovněž uvedl, že na Slovensku se v pondělí otevírá opravárenská základna pro poškozenou ukrajinskou vojenskou techniku.

„Stroje MiG-29 jsme vám ještě nepředali. Ale jsme připraveni tak učinit. S partnery v NATO jednáme o tom, jak to udělat,“ řekl v rozhovoru s ukrajinskou tiskovou agenturou Káčer.

„Myslím, že v nejbližších týdnech přijede na Slovensko ukrajinská delegace a my budeme společně s americkými přáteli pracovat na tom, aby se to stalo skutečností,“ dodal ministr. Podrobnosti nechtěl prozradit, aby proces neohrozil.

Slovensko chce náhradu za své stíhačky

Bratislava se po únorovém zahájení ruské invaze na Ukrajinu rozhodla předčasně ukončit provoz bitevníků MiG-29 ze sovětské éry; nahradit je chce adekvátními západními stroji. Slovenský vzdušný prostor od září pomáhají chránit Česko a Polsko.

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď už dříve uvedl, že Bratislava je připravena předat Ukrajině desítku svých letounů MiG-29, pokud za ně dostane odpovídající náhradu.

Káčer poznamenal, že poslední schválený balík slovenské vojenské pomoci Ukrajině zahrnuje několik tisíc raket pro letouny MiG-29, munici, teplé oblečení pro vojáky nebo potraviny.

Otevřela se základna pro opravu poškozené vojenské techniky

Ukrajinské agentuře ministr rovněž řekl, že na Slovensku se otevírá opravárenská základna pro poškozenou ukrajinskou vojenskou techniku, která po opravě poputuje zpět na Ukrajinu. O tom, že se Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko chtějí angažovat v opravě ukrajinské vojenské techniky hovořil Naď už v září po schůzce se svými protějšky ze zemí visegrádské čtyřky.

Ukrajinu minulý týden navštívili tři slovenští ministři včetně Káčera, kteří v Kyjevě oznámili další vojenskou i humanitární pomoc zemi, která se už více než devět měsíců brání ruské vojenské agresi.