Washington přehodnotí spojenectví se Saúdskou Arábií. Snížení produkce ropy nahrává Rusku, tvrdí

Americký prezident Joe Biden hodlá ve spolupráci s Kongresem přehodnotit vztahy se Saúdskou Arábií. Jde o reakci na nedávné rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců v OPEC+ snížit produkci ropy o dva miliony barelů denně. Podle stanice CNN to ve středu oznámil bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby.

„Prezident je přesvědčený, že je na čase, aby saúdsko-americké vztahy sloužily americkým národním zájmům,“ řekl ve středu Kirby.

Podle Bílého domu se přijetím rozhodnutí o snížení produkce ropy připojuje kartel OPEC k Rusku. „Teď není vhodná doba se s Ruskem spojovat, zvláště s ohledem na brutální bezprecedentní válku, kterou rozpoutalo na Ukrajině. (…) Proto toto rozhodnutí, které OPEC minulý týden přijal, dokazuje, že sjednocuje svou energetickou politiku s Ruskem,“ řekla v úterý tisková tajemnice Bílého domu Karine Jean-Pierrová.

Saúdská Arábie je jedním ze zakládajících členů OPEC a na jejím území se těží kolem deseti milionů barelů ropy denně, což jí v organizaci dává silný mandát.

Rozhodnutí snížit produkci ropy, které přijali ministři členských zemí OPEC+, skupiny jedenácti partnerských zemí OPEC, de facto anulovalo červencové zvýšení produkce po návštěvě Bidena u saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána.

Washington se snažil kartel OPEC přimět k tomu, aby o snížení těžby neusiloval, protože k němu podle ekonomických statistik není důvod. OPEC tvrdí, že mu nejde o zvýšení ceny ropy, má ale podle svých představitelů zájem na cenové stabilitě.

Analytik: Saúdové jdou sobecky za vyšší cenou

„Bidenova administrativa měla dlouhodobě k Saúdům značné výhrady. Hodně se to projevovalo v dobách, kdy ceny ropy byly nízké. Teď jsou ceny vysoké. Američané by po Saúdech něco chtěli, ale Saúdové se zdají docela nepřístupní,“ okomentoval analytik XTB Jiří Tyleček. Podle něj si země Arabského poloostrova jde „sobecky za vyšší cenou ropy“.

Spor může „relativně hodně“ ovlivnit trh s ropou, uvedl. Dopady však budou spíše dlouhodobé a oznámení Bílého domu tak s cenami na burze v brzké odpoledne příliš nezamíchalo. „Vidíme spíš korekci po snížení kvót OPEC+ na začátku měsíce,“ řekl.

Trhy se podle něj oznámení o snížení produkce o dva miliony barelů denně polekaly, i když „v reálu pokles bude nižší,“ uvedl analytik. Několik členských států totiž stále nedosahuje dříve dohodnutých těžebních cílů. Cena ropy podle Tylečka zůstává stále vysoká i přes odhady nižšího růstu světové ekonomiky. „Pokud se podíváme na situaci od konce září, stále jsme plus 15 procent na ropě. Což je v tak krátkém časovém horizontu skutečně hodně,“ řekl.

Analytik Jiří Tyleček k cenám pohonných hmot v Česku (zdroj: ČT24)

OPEC ve středu snížil výhled globální poptávky po ropě. S odvoláním na vysokou inflaci a omezení související s bojem s nemocí covid-19 v Číně OPEC zhoršil výhled o 460 tisíc barelů denně na 2,64 milionu barelů denně.

Ve středu odpoledne pak začala cena ropy na trzích klesat. Kolem 17:30 SELČ cena ropy Brent ztrácela o 1,8 procenta na 92,58 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu klesala 2,1 procenta a prodávala se za 87,45 dolaru za barel. 

Spojenectví USA a Saúdské Arábie přečkalo několik krizí

Spojené státy jsou vojenským partnerem Saúdské Arábie, dodávají zbraně a mají na jejím území rozmístěny jednotky. Vojenské partnerství přežilo i diplomatické spory způsobené porušováním lidských práv, na které v Saúdské Arábii poukazují organizace na ochranu lidských práv, ale především vraždou novináře Džamála Chášakdžího v roce 2018, kterou podle informací americké rozvědky posvětil sám korunní princ.

Ceny ropy, potažmo paliv, jsou pro Bidena důležitým tématem i kvůli blížícím se americkým volbám 8. listopadu, uvádí Reuters. Bílý dům neuvedl, jakým způsobem hodlá vztahy se Saúdskou Arábií přehodnotit.