Inspektoři zaznamenali škody poblíž reaktorových budov Záporožské jaderné elektrárny

Události ČT: Výsledky inspekce v Záporožské jaderné elektrárně (zdroj: ČT24)

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v úterý ve zprávě o jaderné bezpečnosti na Ukrajině, kde zveřejnila i výsledky své inspekce v Záporožské jaderné elektrárně (ZNPP), vyzvala k ukončení bojů v areálu jihoukrajinského zařízení a jeho okolí. Inspekce podle zprávy zaznamenala škody v blízkosti reaktorových budov i poškozenou infrastrukturu. MAAE uvádí, že její inspektoři v elektrárně potvrdili přítomnost ruských vojáků a vojenských vozidel a vybavení. V elektrárně byly podle dokumentu porušeny všechny bezpečnostní předpisy.

MAAE také doporučila zajistit lepší podmínky pro ukrajinské zaměstnance, kteří pod ruským dohledem zařízení udržují v provozu. „Současná situace je v této významné jaderné elektrárně neudržitelná,“ píše se ve zprávě.

„Okamžitě by se mělo zastavit ostřelování v areálu a jeho okolí, aby se zabránilo dalším škodám na elektrárně a souvisejících zařízeních a aby se zajistila bezpečnost zaměstnanců a zachovala fyzická integrita elektrárny,“ uvádí zpráva. „To vyžaduje souhlas všech zapojených stran se zřízením ochranného pásma jaderné bezpečnosti a zabezpečení kolem ZNPP,“ dodala agentura.

Demilitarizovanou zónu podpořil také šéf OSN

K dohodě na zřízení demilitarizované zóny v okolí okupované elektrárny Rusko i Ukrajinu vyzval také generální tajemník OSN António Guterres. „Síly Ukrajiny i Ruska se musí zavázat, že nebudou vyvíjet žádnou vojenskou činnost směrem k areálu zařízení nebo z něho,“ řekl Guterres na zasedání Rady bezpečnosti OSN. Rusku vzkázal, aby z elektrárny stáhlo své vojáky i vojenské vybavení. Kyjev by pak musel slíbit, že zařízení vojensky neobsadí.

Rusko převzalo kontrolu nad Záporožskou jadernou elektrárnou krátce po zahájení své invaze na Ukrajinu letos v únoru. Inspektoři MAAE do zařízení přijeli minulý týden na několikadenní misi kvůli obavám o bezpečnostní stav této největší evropské jaderné elektrárny. 

Mise MAAE navštívila Záporožskou jadernou elektrárnu
Zdroj: ČT24

Důkazy o škodách podle zprávy viděli i inspektoři, podle kterých ostřelování poničilo mimo jiné budovu se skladem jaderného paliva a jaderného odpadu. Odborníci také byli svědky ostřelování a například 3. září se museli evakuovat do přízemí jedné z budov.

Poškozeny jsou i cesty, střechy, stěny a okna některých budov a nadjezd spojující bloky. Kontrola zaznamenala i nejrůznější opravné práce, další ale podle ní budou potřeba.

Jaká jsou bezpečnostní rizika

„(Inspekce) s obavami poukázala na to, že ostřelování mohlo zasáhnout stavby, systémy a jednotlivé vybavení související se zabezpečením a mohlo mít významné bezpečnostní dopady, způsobit ztrátu životů a zranění zaměstnanců,“ uvádí zpráva. Šéf MAAE Rafael Grossi, který misi vedl a záporožské zařízení s ní minulý týden navštívil, uvedl, že dřívější útoky sice zatím nezpůsobily jadernou krizi, ale představují neustálé nebezpečí.

Ukrajinští i západní představitelé v předchozích týdnech hovořili i o umístění vojenských jednotek a vojenského vybavení v areálu elektrárny. Britské ministerstvo obrany nebo americké ministerstvo zahraničí uvedly, že Rusko zařízení používá jako ochranný štít. Kyjev varoval, že Moskva na místě skladuje zbraně.

„Tým (MAAE) zaznamenal přítomnost ruských vojáků, vozidel a vybavení na různých místech Záporožské jaderné elektrárny, včetně několika vojenských nákladních vozů v přízemí v turbínových sálech bloku jedna a dva,“ píše MAAE ve zprávě. V turbínových sálech pořídila inspekce i fotografie vozidel.

Zpravodaj ČT na Ukrajině Jan Šilhan vyzdvihl, že zhruba padesátistránková zpráva hovoří o pochybení hned u několika hlavních parametrů. Tedy záložní bezpečnostní prvky, obecné bezpečností prvky, komunikace s úřady nebo například monitorovací záloží systémy - to všechno je podle agentury problematické. Šéf agentury ještě v úterý seznámil se závěry Radu bezpečnosti OSN.

Česko je chráněno vzdáleností od elektrárny, uvedla Drábová

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová považuje zprávu za důležitou proto, že konečně je k dispozici informace z nezávislého zdroje o stavu elektrárny. „Bylo důležité, aby inspektoři ověřili fyzický stav zařízení,“ řekla v pořadu Devadesátka ČT24. 

Zdůraznila, že ve zprávě jsou informace, za kterými si generální ředitel a jeho inspektoři stojí. Z dlouholeté zkušenosti Drábová už ví, že jsou přísně politicky neutrální a jejich zprávy bývají technicky na vysoké úrovni. Pokud by se experti nedostali do míst, kam by chtěli, tak by to zcela určitě uvedli ve zprávě.

Devadesátka ČT24 ke zprávě o Záporožské jaderné elektrárně (zdroj: ČT24)

Od počátku března pracuje zařízení v naprosto nepřijatelných podmínkách z hlediska jaderné bezpečnosti, uvedla. „Nechci tím říct, abych nešířila poplašnou zprávu, že by byla nějaká situace, která by vedla k akutnímu ohrožení, ale kvůli působení ruských okupantů tam průšvih visí na vlásku.“

Zmínila, že při rychlém pročtení zprávy v ní novou informaci nenašla, ukrajinský jaderný dozor a ukrajinská firma Enerhoatom poskytují informace tak podrobné, jak je možné získat. „Důležité je, že bylo ověřeno, že jejich informace v zásadě odpovídají skutečnosti.“

Drábová také uvedla, že její úřad udělal konzervativní odhady, co nejhoršího by se na elektrárně mohlo stát. „I v tom nejkonzervativnějším scénáři Českou republiku a její sousedy chrání vzdálenost dostatečně,“ zdůraznila. 

Obě strany se obviňují z ostřelování elektrárny

Ukrajina a Rusko se dál vzájemně obviňují z pokračujícícho  ostřelování Záporožské jaderné elektrárny. Ruské ministerstvo obrany v úterý uvedlo, že ukrajinské síly do okolí elektrárny a blízkého města Enerhodar odpálily 15 střel. Ukrajinský starosta Enerhodaru Dmytro Orlov na Telegramu napsal, že městem ve stejný den otřásla exploze a způsobila přerušení dodávek vody a elektřiny.

„Za posledních 24 hodin ukrajinské ozbrojené síly patnáctkrát vystřelily na město Enerhodar a na areál Záporožské jaderné elektrárny,“ uvedlo ruské ministerstvo. Podle něj do areálu elektrárny dopadly tři střely, jedna z nich blízko nádrží na vodu u druhého reaktoru. Člen Ruskem dosazené správy Záporožské oblasti Vladimir Rogov tvrdí, že do areálu elektrárny dopadlo sedm střel.

Ukrajinský starosta Enerhodaru napsal, že po poledni městem otřásl silný výbuch a že obyvatelé jsou aktuálně bez dodávek vody a elektřiny. Neupřesnil, co explozi způsobilo.

Informace o útocích od obou válčících stran nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Záporožskou elektrárnu okupují ruské jednotky od března a obavy o její bezpečnost má celý svět. Od čtvrtka na místě situaci posuzovali experti z MAAE.

Jaderná fyzička z katedry jaderných reaktorů ČVUT Lenka Frýbortová řekla, že obavy jsou především o fyzickou integritu elektrárny jako celku a funkčnost bezpečnostních systémů (chlazení, napájení).

Nejistota panuje také o stav personálu elektrárny, fyzický a hlavně psychický. „Nátlak na personál je neuvěřitelný.“ To je důležité proto, že zařízení sice dokáže fungovat do značné míry automaticky, ale ne zcela.

Lenka Frýbortová z ČVUT o škodách v Záporožské jaderné elektrárně (zdroj: ČT24)

 „Pracovníci jsou důležití pro zachování bezpečnosti provozu. Automatika umí třeba odstavit reaktor, který je v provozu, ale už pak neumí kontrolovat všechny parametry a zajistit chlazení tak, jak je potřeba,“ řekla Frýbortová.

Dodala, že pokud nemá personál možnost volného pohybu po elektrárně, tak není jisté, že budou zajištěny všechny kroky, které by se měly udělat. „Je to velmi riziková situace, která může vést k nějakým nehodám,“ doplnila fyzička. 

Ideální by bylo vytvořit demilitarizované pásmo, soudí také Macko

Sílící mezinárodní požadavek na vytvoření demilitarizované zóny kolem elektrárny je naprosto legitimní, řekl slovenský generálporučík ve výslužbě Pavel Macko v pořadu Horizont ČT24. „Vyplývá z mezinárodního humanitárního práva. Je to uvedeno v závazném dodatkovém protokolu Ženevských konvencí.“

Je tam podle něj přímo jeden specifický článek, který se zmiňuje o zařízeních obsahujících ničivé síly (například různé typy elektráren). „Zkrátka vojenské síly nesmí útočit na civilní objekty, které nejsou zdrojem vojenské síly protivníka. Dokonce ani kdyby tam vojáci byli, tak se na ně nesmí útočit.“

Horizont ČT24: Petr Macko o jaderné elektrárně a její ochraně (zdroj: ČT24)

Rusové tedy záměrně působí v objektu elektrárny a pro Ukrajince je těžké je odtud vypudit, dodal Macko. „I jim to konvence zakazuje, když si tam Rusové udělali základnu.“ 

Proto by bylo ideální zde vytvořit demilitarizované pásmo, ale je to málo pravděpodobné, uvedl Macko.