Čínský prezident Si Ťin-pching může čelit odporu v komunistické straně, množí se zvěsti o puči

Události: V zákulisí čínské politiky roste nespokojenost se Si Ťin-pchingem (zdroj: ČT24)

Objevují se náznaky, že v čínské komunistické straně sílí nesouhlas s politikou současného prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten za dobu, kdy je ve funkci, postupně omezil kolektivní vedení a většinu moci soustředil do vlastních rukou. Na podzim hodlá zahájit vládu na neomezené období.

V čínské exilové komunitě se šíří zprávy, že prezident Si je pod tlakem. Na sociálních sítích v Číně se objevilo a rychle bylo zcenzurováno video bloggera, který mluví o puči.

„Dostal jsem zprávu z nitra strany, že odstavili Siho od moci. Strana je nespokojená s jeho domácí i zahraniční politikou, takže lidé z vyšších ekonomických kruhů a na vyšších pozicích v armádě se bouří,“ říká ve videu kanadsko-čínský  blogger vystupující pod přezdívkou Lao Deng.

Někteří analytici také souhlasí, že Si má problémy. Před sjezdem, na němž by měl vstoupit do třetího funkčního období, slíbil stabilitu, ale děje se opak. Množí se protesty obyvatel proti přísným karanténám, které mají zajistit politiku takzvaného „nulového covidu“ a zastavit šíření nemoci covid-19. 

Hospodářský růst zpomaluje

„Si Ťin-pching stojí v čele rychle se zpomalujícího hospodářského růstu v Číně, který je z velké části, nikoli však výlučně, způsoben politikou, kterou si sám zvolil,“ vysvětluje Kevin Rudd, předseda australského institutu Asia Society Policy. 

Rudd vidí důvod jak v přísných protiepidemických opatřeních, tak zátazích na významné firmy, ale i v dobrých vztazích Si Ťin-pchinga s Vladimirem Putinem.

„Mezi politickými elitami v Číně to vyvolává pochybnosti o správnosti jeho úsudku ohledně ekonomické politiky,“ vysvětluje. 

Premiér Li posiluje

Ekonomické přešlapy otevírají cestu k dělbě moci. Na čínskou politickou scénu se vrací premiér Li, jehož Si upozadil. Zasazuje se o čínskou ekonomiku a je vidět ve veřejném prostoru a médiích. Spekuluje se také, že Si možná na sjezdu ze zdravotních důvodů odstoupí.

Jak ale upozorňuje zahraniční zpravodajka ČT Barbora Šámalová, jde zatím o čiré spekulace, do kterých se promítají přání některých lidí. „Si má stále velkou moc. Kontroluje státní bezpečnost a armádu,“ upozorňuje. 

Státní média zatím v těchto dnech masírují čínské obyvatelstvo seriály o cestě Siho k 20. sjezdu strany, který mu jako prvnímu po Maovi možná přiřkne titul vůdce.