Nejdražší československá známka se představuje v USA

New York - V těchto dnech slaví nejdražší československá poštovní známka úspěchy ve Spojených státech. Její majitel - přední český filatelista Ludvík Pytlíček - ji přivezl na několik krátkých výstav do New Yorku a Washingtonu. Světovou raritou je například desetikorunová, původně rakousko-uherská zelená známka na žilkovaném papíře s obráceným přetiskem Pošta československá 1919. Filatelisté údajně vědí pouze o jejích osmi exemplářích.

Firma nabízí Pytlíčkovi za jeho skvost 19 milionů

Sběratel Pytlíček ji získal za 2,6 milionu korun, ale už před časem se objevila jistá americká investiční společnost, která by ji koupila za milion dolarů, tedy nyní asi za 19 milionů korun. „Vzkázal jsem jim, že tato známka zůstane v České republice, protože by byla ostuda, kdybychom se na naši nejvzácnější známku jezdili dívat do ciziny,“ prohlásil ale filatelista.

Ceněná známka je pojištěná na deset milionů korun. Majitel ji vozí ve speciálním kufříku, ale za největší bezpečnostní opatření považuje to, že s ní cestuje inkognito. „Vyzvedl jsem si ji ze sejfu doma v Semilech a nikdo nevěděl, kam letím a kdy letím,“ prozradil svůj postup.

Sběratel představil 16 listů nejvzácnějších československých známek

Československé známky byly k vidění na dvoudenní newyorské výstavě světových rarit, které přivezly dvě desítky nejprestižnějších filatelistů světa. Semilský sběratel představil 16 listů nejvzácnějších československých známek, celkem asi 35 filatelistických klenotů.

Nyní přehlídka putuje do poštovního muzea ve Washingtonu, kde bude veřejnosti přístupná o víkendu. Každý vystavovatel na ní získá prestižní sběratelskou zlatou medaili.

Nejvzácnější tuzemské filatelistické exempláře pocházejí z doby po vzniku samostatného Československa, kdy nový stát kvůli nedostatku vlastních známek přetiskoval staré rakousko-uherské. „Některých přetisků se dochovalo velmi malé množství a filatelisté si jich obrovsky cení,“ uvedl před odletem do USA Pytlíček.

Pytlíček má jednu z nejlepších sbírek československých známek na světě

Sběratel vlastní jednu z nejlepších sbírek československých známek na světě. Sbírka získala řadu ocenění na mezinárodních výstavách. Dnes čítá kolem 5 000 listů. Známky Pytlíček vystavoval například v Brazílii, USA, Japonsku a Rusku. Jeho sbírku ocenily zahraniční pojišťovny na více než 100 milionů. „Své vzácné známky předvádím na veřejnosti jen výjimečně. Na světle totiž ztrácejí barvy,“ vysvětlil Pytlíček.

Pytlíčka však od vystavování drahých unikátů odrazují zejména komplikace spojené se stále přísnějšími bezpečnostními opatřeními, která jsou zaměřená proti krádežím známek a jejich poškozování.

  • Sbírka známek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/154/15333.jpg
  • Filatelistické ocenění autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/154/15324.jpg