Rakouský kancléř Nehammer v pondělí odjede do Moskvy. Setká se tam s Putinem

Rakouský kancléř Karl Nehammer v pondělí odcestuje do Moskvy na setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, oznámil mluvčí rakouské vlády. Plánovaná schůzka je prvním moskevským setkáním mezi lídrem z Evropské unie a Putinem od 24. února, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, píše agentura AFP. Nehammer podle mluvčího před cestou informoval kolegy v EU i ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, se kterým v sobotu jednal v Kyjevě.

„Vydává se tam po informování Berlína, Bruselu i prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského,“ uvedl kancléřův mluvčí. Cílem cesty je prý podpořit dialog.

Rakousko je jednou z mála zemí EU, která není členem NATO, přičemž kancléř Nehammer minulý měsíc prohlásil, že na „neutralitě“ jeho země se nic nezmění. V sobotu nicméně prezidentovi Zelenskému slíbil další podporu a zpřísňování protiruských postihů. „Budeme pokračovat ve zpřísňování protiruských sankcí, dokud válka neskončí,“ uvedl.

Se souhlasem Erdogana

Kyjev mezitím ohlásil, že je odhodlán pokračovat v jednáních s Moskvou, ačkoli za více než šest týdnů války tyto rozhovory nepřinesly žádné hmatatelné výsledky a ruská armáda pokračuje v bombardování různých částí Ukrajiny i v pozemních operacích.

Do role prostředníků se v těchto jednáních staví různé země, především Turecko. Podle ruské agentury Interfax se schůzka Nehammera s Putinem uskuteční i za souhlasu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.