V Polsku si větrná bouře vyžádala nejméně čtyři životy, další se očekává hlavně v Německu

Tlaková níže nazývaná Eunice nebo Zeynep doprovázená velmi silným větrem si v Polsku v sobotu vyžádala nejméně čtyři oběti na životě a nejméně šest lidí, včetně hasiče, bylo zraněno. Obětem se staly osudnými padající stromy a větve. Silná bouře zabíjela a působila značné škody také v Německu a předtím i v Británii, Irsku, Nizozemsku a Belgii. Během neděle čeká další bouře především Německo.

Jednoho člověka na procházce a jednoho běžce zabily padající stromy a větve v Mazovském vojvodství kolem Varšavy. Ve vojvodstvích velkopolském a lublinském spadly stromy vždy na jedoucí automobily. Zahynuli oba řidiči, sdělilo ministerstvo vnitra.

Polský premiér Mateusz Morawiecki vyzval občany, aby zůstali doma. Od noci na sobotu hasiči vyjížděli k více než 23 tisícům zásahů. Stromy blokovaly silnice, vítr strhával střechy. Chvílemi byly přetížené centrály tísňového volání. Kvůli přerušeným vedením vysokého napětí přišlo dočasně o dodávky elektrického proudu dohromady více než 1,2 milionu domácností.

Podle prvních odhadů bylo poničeno více než 2200 budov. Vítr strhl velký kus střešního plechu i z Národního muzea ve Štětíně. Polská železniční společnost PKP doporučila odložení cest. Na pobřeží Baltského moře a v Tatrách na hranici se Slovenskem dosahoval vítr v nárazech rychlosti až 119 kilometrů za hodinu.

Větrná bouře si od pátku vyžádala nejméně tři mrtvé také v Německu. Předtím způsobila značné škody i oběti v Británii, Irsku, Nizozemsku a Belgii. U jižního pobřeží Anglie dosáhl vítr v pátek rychlosti bezmála 200 kilometrů za hodinu.

Na Německo se žene další bouře

Nová bouře Antonia se v neděli projeví silnými poryvy větru a podle meteorologické služby by velmi bouřlivá mohla být především noc na pondělí. Hlavní nebezpečí stejně jako v posledních hodinách mohou představovat stromy. „Stromy, které již byly zasaženy předchozími bouřkami a stojí často ve velmi rozmoklé půdě, se mohou snadno vyvrátit,“ upozornil meteorolog Adrian Leyser.

Od pátku si v Německu silná bouře Zeynep či Eunice vyžádala několik lidských životů. V Severním Porýní-Vestfálsku zemřel 56letý řidič automobilu, který na silnici narazil do spadlého stromu, a 17letý řidič, který sjel z cesty, když se pokoušel vyhnout větvi. V Dolním Sasku přišel o život 68letý muž, jenž se při bouři zřítil ze střechy, kterou se snažil opravit. V celé Evropě je obětí nejméně 12.