Kanadské policii se podařilo ukončit obležení Ottawy protestujícími s kamiony

Kanadské policii se patrně podařilo ukončit blokádu ulic metropole po třech týdnech protestů proti pandemickým opatřením. V sobotu v Ottawě zasahovaly stovky těžkooděnců, kteří získali zpět kontrolu nad ulicemi kolem parlamentních budov.

Úřady odtahovaly nákladní automobily v oblastech, které už policie v centru Ottawy obsadila. Policisté odění do taktické výstroje v sobotu postoupili až před úřad premiéra a k parlamentu. Někteří proti protestujícím použili pepřový sprej.

Ottawská policie se k demonstrantům vyjádřila i na Twitteru. „Řekli jsme vám, abyste odešli. Dali jsme vám čas na odchod. Postupovali jsme pomalu a metodicky, přesto jste byli útoční a agresivní vůči policistům i koním. Na základě vašeho chování reagujeme tím, že pro naši bezpečnost nasazujeme přilby a obušky,“ stálo v prohlášení.

Protestující se svými kamiony ustoupili největší policejní operaci v historii země. Do akce se zapojili policisté z celé Kanady. Zatýkali, vytlačovali demonstranty a odtahovali jejich kamiony. Policejní šéf Steve Bell řekl, že bylo v pátek a sobotu zadrženo 170 lidí a bylo zahájeno vícero vyšetřování v souvislosti se zabavenými zbraněmi.

Bell řekl, že některé menší protesty pokračují, ale „nezákonná okupace je pryč“. „Budeme pokračovat v našem úkolu, dokud ho nedokončíme,“ ujistil Bell. I když někteří protestující ujišťovali, že zůstanou v ulicích hlavního města, jeden z organizátorů protestů řekl, že „se rozhodli pokojně stáhnout“.

Zásah proti takzvanému konvoji svobody, který do metropole přijel na konci ledna, začal v pátek ráno, kdy stovky policistů vjely do protestní zóny a začaly odvádět demonstranty v poutech.

Protestující zablokovali hraniční přechody s USA

Hlavní město představovalo poslední baštu hnutí po týdnech demonstrací a blokád, které uzavřely hraniční přechody do USA a pro kanadského premiéra Justina Trudeaua představovaly jednu z nejvážnějších zkoušek v úřadu. Blokáda podle AP také otřásla pověstí Kanady jako země, která se vyznačuje civilizovaností.

U zrodu protestů byl podle všeho nesouhlas některých řidičů kamionů s požadavkem vlády, že musí být očkovaní proti covidu-19, aby mohli vjet do Kanady. Rychle však přerostly v obecnější odpor vůči pandemickým restrikcím a vládě premiéra Trudeaua.

Drtivá většina obyvatel Kanady, včetně místních řidičů kamionů, jsou očkovaní proti covidu-19 a průzkumy dlouhodobě ukazují, že opatření přijatá v boji proti nemoci mají u kanadské veřejnosti silnou podporu.