Pandemie ve světě: V Ottawě platí kvůli protestům nouzový stav, na Slovensku šíření infekce výrazně zrychlilo

Události: Ottawu stále okupují protestující řidiči kamionů (zdroj: ČT24)

Starosta kanadské metropole Ottawa Jim Watson vyhlásil nouzový stav. Odůvodnil to tím, že demonstrace proti covidovým opatřením, které už přes týden blokují centrum města, představují nebezpečí pro obyvatele. Přístup k demonstrantům zpřísnila i policie a lidem zakázala nosit jim jídlo či palivo. Na Slovensku značně zrychlilo tempo šíření infekce, počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 ale stoupal pomaleji a je výrazně pod úrovní z období vrcholu předchozí silné vlny epidemie. Německo opět hlásí rekordní incidenci. Austrálie otevře hranice zahraničním turistům. Čína uzavřela další několikamilionové město a v Chile očkují čtvrtou dávkou všechny obyvatele starší pětapadesáti let.

On-line přenos

Koronavirus - únor

  • 7:54

    Čína ohlásila přes 1500 nových případů koronaviru, což je její nejvyšší denní údaj. Zpřísňuje opatření, o místo přišel starosta postiženého Ťi-linu.

  • 7:41
    Česko

    Testy v Česku v pátek potvrdily 8365 nových případů covidu-19, o 110 víc než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo se blíží jedné. Mírně stoupl také počet případů podezření na opakovanou nákazu, a to o šest desítek na 1652. Ubylo přitom provedených testů.

  • 7:40

    SOBOTA 12. BŘEZNA

Vyhlášení nouzového stavu v Ottawě podle starosty odráží nebezpečí a hrozbu, které představují pro obyvatele pokračující protesty. „Situace je nyní zcela mimo kontrolu, protože to jsou demonstranti, kdo si diktuje pravidla,“ řekl Watson. Je podle něj nepřijatelné, aby demonstranti blokovali nákladními vozidly ulice ve středu města a rušili obyvatele soustavným troubením.

„Město si musíme vzít nazpět,“ uvedl starosta. Chce také posílit pravomoci policistů. Už teď mají zadržet každého, kdo demonstrantů přinese jídlo nebo palivo.

Největší problémy zřejmě tvoří blokáda stovek těžkých nákladních aut z takzvaného Konvoje svobody, jehož účastníci protestují proti povinnému očkování řidičů, kteří cestují do USA. V centru města podle informací serveru CBC zůstává na pět set kamionů.

Protestující blokují centrum Ottawy od konce ledna. Někteří demonstranti podle agentury Reuters mávají konfederačními nebo nacistickými vlajkami a říkají, že jejich cílem je pád kanadské vlády. Blokády zasáhly v menší míře i další velká kanadská města jako Toronto, Winnipeg či Québec.

Někteří obyvatelé metropole jsou vystaveni téměř neustálému troubení, rozbíjení oken a obtěžování kvůli tomu, že nosí respirátor. Tito lidé kritizují ottawskou policii za to, že už na začátku týdne neudělala víc pro ukončení blokády. Jeden z obyvatel Ottawy podal na organizátory konvoje hromadnou žalobu, v níž požaduje milionové odškodné.

Kamiony není jak odtáhnout

Experti přitom tvrdí, že pokud řidiči kamion zabrzdí, dokáže jej odtáhnout jen speciální těžká technika. Odtažení jednoho stroje by přitom trvalo asi půl hodiny, píše kanadská veřejnoprávní televize CBC.

Hlavní problém však vězí v tom, že firmy, které s odtahovací technikou disponují, s městem nechtějí spolupracovat. S demonstranty totiž buď sympatizují, nebo se obávají, že by zásahem proti protestu přišly o zákazníky z řad řidičů kamionů, na kterých jsou existenčně závislí.

Policie rozdala protestujícím stovky pokut, zejména za rušení nočního klidu či zakázané odpalování ohňostrojů. Zahájila rovněž asi šedesát trestních stíhání, zejména kvůli podezření z nepokojů, zločinů z nenávisti, vandalství a krádeže. Většina Kanaďanů očkování podporuje, vakcínu mají čtyři z pěti dospělých. Demonstranti tak tvoří menšinu.

Rychlý růst infekcí na Slovensku, rekordní incidence v Německu

V uplynulém týdnu laboratorní testy na pětimilionovém Slovensku odhalily denně v průměru zhruba sedmnáct tisíc infikovaných, tedy nejvíce od propuknutí epidemie. Oproti předchozímu týdnu to představuje nárůst o 37 procent. Za neděli přibylo téměř deset tisíc nových potvrzených případů infekce, což je nejvíce za tento den od zavedení laboratorních vyšetření na koronavirus.

Ve slovenských nemocnicích bylo v neděli 1909 covidových pacientů. Proti předchozímu týdnu to představuje nárůst o přibližně desetinu. Na začátku prosince, kdy Slovensko zaznamenalo vrchol předchozí silné vlny koronavirové infekce, hlásila zdravotnická zařízení dohromady přes tři tisíce šest set hospitalizovaných s covidem-19.

V Německu za poslední den přibylo 95 267 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a 49 úmrtí v souvislosti s covidem-19. Sedmidenní incidence, která udává počet nových infekcí v přepočtu na 100 tisíc obyvatel v týdenním úhrnu, dosáhla nového rekordu na úrovni 1426. O den dříve tato hodnota činila 1400,8, před týdnem 1176,8 a před měsícem 303,4.

Vzhledem k tomu, že převažuje mírnější varianta omikron, která tolik neplní německé nemocnice, se některé spolkové země chystají uvolnit opatření. Bavorsko zruší zavírací dobu v restauracích a vpustí více diváků na kulturní a sportovní akce. Berlín, Braniborsko a Šlesvicko-Holštýnsko zase chtějí umožnit návštěvu obchodů i neočkovaným.

O dalším postupu se bude kancléř Olaf Scholz příští týden radit s premiéry spolkových zemí. Ministr zdravotnictví Karl Lauterbach dal najevo, že počítá s uvolněním opatření v dohledné době. Chce ale, aby se tak nedělo příliš rychle. Průzkum veřejného mínění podle agentury Reuters ukázal, že téměř 49 procent Němců je pro uvolnění a 44 procent je proti.

Austrálie se otevírá turistům, Čína zavírá další několikamilionové město

Téměř dva roky od uzavření Austrálie kvůli pandemii budou moci od 21. února dvakrát očkovaní turisté z celého světa opět přicestovat do země. Oznámil to australský premiér Scott Morrison. V Austrálii však mají různé státy a teritoria různá pravidla, která se týkají například početních limitů příjezdů ze zahraničí. Tato pravidla zůstanou v platnosti, zdůraznil Morrison.

Už v prosinci Austrálie otevřela své hranice odborným pracovníkům, zahraničním studentům a dalším držitelům víz. Kromě toho už nyní platí volnější režim pro cesty z Jižní Koreje, Japonska nebo Nového Zélandu.

Naopak čínské úřady nařídily uzávěru města Paj-se s 3,6 milionu obyvatel poté, co se tam od soboty vyskytlo několik desítek případů nákazy. Obyvatelé mají nařízeno nevycházet z domovů s výjimkou nejnutnějších případů, jako je nákup základního zboží nebo testování na covid. Pokud je to možné, měli by lidé nakupovat i základní potraviny on-line. Pozastavena byla hromadná doprava, uzavřena je většina obchodů a školy přešly na distanční výuku.

Čína, kde se nyní konají zimní olympijské hry, pokračuje v politice nulové tolerance vůči covidu a hned při propuknutí prvních případů infekce přijímá extrémně přísná opatření. Paj-se se nachází asi dva a půl tisíce kilometrů od dějiště olympiády. V prosinci čínské úřady podobným způsobem uzavřely 13milionové město Si-an v centrální části země. Obyvatelé města si tehdy stěžovali, že nesmějí vycházet ven a úřady je nedostatečně zásobují.

Chile očkuje čtvrtou dávkou

Zdravotníci v Chile začali podávat čtvrtou dávku vakcíny proti covidu-19 lidem starším pětapadesáti let, kteří nemají závažné zdravotní problémy. Dosud byla tato dávka určena jen vážně nemocným nebo lidem s výrazně oslabenou imunitou. Chile je jednou z mála zemí na světě, které nabízí druhou posilovací dávku jen na základě věku, uvedla agentura EFE.

Chile patří k premiantům v očkování. Mezi osobami ve věku od tří let jich má dokončenou vakcinaci bezmála 87 procent obyvatel. Třetí dávku dostalo 74 procent lidí. V posledních týdnech přesto čelí silnému růstu případů nakažlivější varianty omikron.

Úřady v pondělí ohlásily přes jednatřicet tisíc nových případů a 72 úmrtí za posledních čtyřiadvacet hodin. Tlak na nemocnice však není tak silný jako v těch předchozích vlnách. Vláda proto neuvažuje o zavedení uzávěr či přísnějších opatření.