Tlaková níže Nadia způsobila v Německu místní záplavy, v Polsku jsou bez proudu stovky tisíc domácností

Popadané stromy, místní záplavy i komplikace v dopravě zapříčinila tlaková níže Nadia, která v sobotu a v noci na neděli zasáhla především severní část Německa. Kvůli větru, který dosahoval i více než 125 kilometrů v hodině, museli ve stovkách případů zasahovat hasiči. Nepříznivé počasí si podle agentury DPA vyžádalo jeden lidský život a několik těžce zraněných. Jednoho mrtvého hlásí také Polsko, kde Nadia připravila o život muže, na jehož auto spadl strom. Oběti za sebou vichr nechal i v Dánsku a ve Skotsku.

V braniborském městě Beelitz se v sobotu kolem 22:00 na jednoho chodce převrátil volební billboard, který ho těžce zranil. Muž svým zraněním později podlehl. Vážné zranění si vyžádal pád stromu na muže v parku v Brémách a také nehoda, při níž 16letý mladík na motorce narazil do vyvráceného stromu v Meklenbursku – Předním Pomořansku.

V Hamburku, kde se objevily i místní záplavy, vyjeli hasiči ke zhruba třem stům zásahů. Zvýšená hladina Labe vedla zřejmě i k tomu, že se pod jedním z mostů ve zdejším přístavu zasekla nákladní loď. Její dvoučlenná posádka zůstala nezraněna, policie u ní ale zjistila přítomnost alkoholu v krvi. V příštích dnech zůstane most kvůli poškození uzavřen.

Stovky výjezdů dohromady hlásili i hasiči ve Šlesvicku-Holštýnsku, Meklenbursku – Předním Pomořansku a Brémách.

Nadia způsobila v Hamburku záplavy
Zdroj: Reuters/Anna-Lena

Na jihu Německa může napadnout metr sněhu

Na severu a severovýchodě Německa byla i v neděli kvůli větru na některých místech přerušena železniční doprava. S výpadky nebo zpožděními měli podle drah počítat cestující například mezi Rostockem a Hamburkem i Berlínem nebo mezi Brémami a Hamburkem.

Varování před nepříznivým počasím nakonec meteorologové odvolali dopoledne. Pro příští dny ale počítají s tím, že naopak na jih Německa přijdou silné větry a srážky. V některých místech tam může do středy napadnout až metr sněhu.

V Polsku je bez elektřiny 680 tisíc domácností

Orkán Nadia zasáhl i Polsko, kde podle agentury DPA připravil kolem 680 tisíc domácností o elektřinu. Nejpostiženější je polské pobřeží Baltského moře, kde vítr dosahoval rychlosti až 120 kilometrů v hodině. Výstraha před větrem platí třeba v Gdaňsku, kde jsou uzavřeny městské hřbitovy i některé parky, v Gdyni zase úřady varují před možnými záplavami.

Hasiči museli po celé zemi zasahovat v tisícovkách případů.

Jeden člověk kvůli silnému větru přišel o život, když na jeho auto spadl strom. Smrtelná nehoda se podle serveru listu Gazeta Wyborcza stala v Pomořském vojvodství. Zemřel při ní sedmadvacetiletý muž a další osoba byla zraněna.

Silný vítr zásáhl i Dánsko
Zdroj: Reuters/Ritzau Scanpix/Keld Navntoft

Ve Skotsku a Dánsku si vichr vyžádal tři životy

Sever kontinentu zasáhla větrná smršť už v sobotu a v noci na neděli. Ve Skotsku, kde rychlost větru dosáhla i 160 kilometrů za hodinu, přišel o život chlapec a 60letá žena, když na ně v sobotu spadly stromy. V Dánsku zemřela 78letá žena poté, co v silném větru upadla.

Vedle obětí na životech vedla ve Skotsku bouře k výpadkům v dodávkách elektřiny pro desítky tisíc domácností a v Dánsku k místním záplavám a dopravním uzavírkám, včetně silničního a železničního spojení mezi Kodaní a švédským Malmö.

Právě na jihu Švédska jsou kvůli počasí tisíce domácností bez elektřiny. Poškozené domy, lodě i auta hlásí Norsko.