Kazachstánský exvládce Nazarbajev poprvé od nepokojů vystoupil, konflikt se svým nástupcem popřel

Bývalý kazachstánský prezident Nursultan Nazarbajev poprvé od krvavých nepokojů ze začátku ledna promluvil k veřejnosti. V poselství k národu uvedl, že zůstává v Kazachstánu. Popřel také jakékoliv konflikty mezi vládnoucí elitou a sám sebe označil za důchodce. Právě proti vlivu Nazarbajeva a jeho rodiny demonstranti také protestovali, exprezident ale tvrdí, že jejich cílem bylo zničit celistvost země a základy státu.

Nazarbajev, který zemi bohaté na ropu vládl tři desetiletí, ve videonahrávce uvedl, že jeho nástupce Kasym-Žomart Tokajev, jemuž v roce 2019 předal prezidentský úřad, má „veškeré pravomoci“. „V rámci elity tedy nedochází k žádnému konfliktu nebo konfrontaci,“ dodal a odsoudil „nepodložené fámy“ na toto téma.

Tokajev převzal během nepokojů Nazarbajevovu funkci předsedy bezpečnostní rady, ačkoliv tuto pozici měl bývalý prezident zastávat doživotně. Podle agentury Reuters tím skončil jejich faktický mocenský tandem. Na vedoucích funkcích ve veřejném sektoru nebo ve státních společnostech následně skončila řada Nazarbajevových příbuzných.

„Jsem důchodce a v současné době si užívám zaslouženého odpočinku v hlavním městě Kazachstánu. Nikam jsem neodešel,“ reagoval Nazarbajev na mediální informace, podle nichž během nepokojů se svou rodinou opustil středoasijskou zemi.

Oficiální údaje: přes dvě stě mrtvých

V souvislosti s nepokoji Nazarbajev řekl, že cílem protestujících bylo zničit celistvost země a základy státu. „Tato tragédie se stala poučením pro nás všechny. Je důležité zjistit, kdo všechny tyto pogromy a vraždy organizoval,“ dodal exprezident.

Při nepokojích, kvůli kterým se Tokajev obrátil s žádostí o pomoc na spojence z Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) v čele s Ruskem, zahynulo podle oficiálních údajů nejméně 225 lidí. Vypálena či jinak zničena byla řada veřejných budov. Hněv demonstrantů byl namířen z velké části proti samotnému Nazarbajevovi a jeho rodině, která si podle kritiků korupčními praktikami přivlastnila většinu bohatství země.

K půlnoci z úterý na středu končí v celé zemi výjimečný stav vyhlášený kvůli nepokojům 5. ledna, oznámil mluvčí prezidenta Tokajeva. Kazachstán je rozdělený na sedmnáct administrativních celků. V deseti z nich, které byly nepokoji méně zasažené, Tokajev výjimečný stav už zrušil.