TÉMA

ODKB

Putin jediným rozhodnutím připravil Rusko téměř o vše, co léta budoval

Dobytý Kyjev měl být trofejí potvrzující ruský návrat do role supervelmoci i postavení Vladimira Putina jako nezpochybnitelného vůdce. Místo toho plnohodnotná ruská invaze na Ukrajinu z 24. února 2022 způsobila pravý opak. Protivníci při pohledu na rozpačitý výkon ruské armády ztratili část obav z její síly a spojenci se začali odvracet. Doma se stát musí uchylovat ke stále tvrdším represím. A režim se dokonce vzdává toho nejcennějšího, co každý stát má: monopolu na kontrolu ozbrojených sil.
19. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 07:31|

Putinův vliv na tradiční spojence slábne, Arménie se ohlíží jinam, píše The Guardian

Arménie požádala francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, aby předsedal mírovým rozhovorům s Ázerbájdžánem. To představuje novou výzvu pro ruského vůdce Vladimira Putina, jenž má v důsledku války na Ukrajině stále slabší vliv na regionální spojence Moskvy. Tato urážka od tradičního Putinova spojence následovala po katastrofálním summitu šesti bývalých sovětských republik, píše list The Guardian.
26. 11. 2022|

Ostřelování na východě Ukrajiny zesiluje, prezident Zelenskyj chce jednání Rady bezpečnosti OSN

Vůdci neuznávané „Doněcké lidové republiky“ i „Luhanské lidové republiky“ vyhlásili dekretem „všeobecnou mobilizaci“. Pozorovatelé OBSE zaznamenali na východě Ukrajiny za 24 hodin 1500 případů porušení příměří, což je letos rekordní počet násilných incidentů na frontě mezi ukrajinskou armádou Ruskem koordinovanými silami. Ukrajinská armáda uvedla, že v sobotu přišla o dva své vojáky a má čtyři zraněné. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvádí, že východ země má vláda pod kontrolou. Navrhuje, aby se bezpečnostním zárukám Ukrajině věnovala Rada bezpečnosti OSN.
19. 2. 2022Aktualizováno19. 2. 2022, 21:54|

Kazachstánský exvládce Nazarbajev poprvé od nepokojů vystoupil, konflikt se svým nástupcem popřel

Bývalý kazachstánský prezident Nursultan Nazarbajev poprvé od krvavých nepokojů ze začátku ledna promluvil k veřejnosti. V poselství k národu uvedl, že zůstává v Kazachstánu. Popřel také jakékoliv konflikty mezi vládnoucí elitou a sám sebe označil za důchodce. Právě proti vlivu Nazarbajeva a jeho rodiny demonstranti také protestovali, exprezident ale tvrdí, že jejich cílem bylo zničit celistvost země a základy státu.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 20:52|

Vojáci ODKB se začali stahovat z Kazachstánu. Šojgu sdělil, že odejdou do 19. ledna

Vojáci z Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) nasazení v Kazachstánu začali předávat objekty, které v posledních dnech chránili, členům tamních bezpečnostních složek. Informuje o tom agentura RIA Novosti s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu ubezpečil, že stahování vojáků ODKB z Kazachstánu bude ukončeno do 19. ledna.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 15:51|

Situace v Kazachstánu je podle tamního bezpečnostního výboru pod kontrolou

Situace v Kazachstánu je pod kontrolou a stabilizovaná, tvrdí tamní bezpečnostní výbor. V největším městě Almaty, které bylo minulý týden ohniskem nepokojů a protivládních demonstrací, začalo rozebírání barikád. Ministerstvo vnitra oznámilo, že při protestech bylo zatčeno 7939 lidí. Podle neoficiálních údajů z minulých dní přišlo o život přes 160 lidí. Nepokoje začaly na začátku roku kvůli prudkému zdražení zkapalněného ropného plynu, což postihlo mnohé motoristy.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 17:30|