Vojáci ODKB se začali stahovat z Kazachstánu. Šojgu sdělil, že odejdou do 19. ledna

Vojáci z Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) nasazení v Kazachstánu začali předávat objekty, které v posledních dnech chránili, členům tamních bezpečnostních složek. Informuje o tom agentura RIA Novosti s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu ubezpečil, že stahování vojáků ODKB z Kazachstánu bude ukončeno do 19. ledna.

Vojenská aliance šesti bývalých sovětských států v čele s Ruskem vyslala jednotky do Kazachstánu na žádost prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva minulý týden, kdy tuto středoasijskou zemi zachvátily nejhorší nepokoje od získání nezávislosti před třemi desítkami let.

„Podle plánu vypracovaného velením mírových sil ODKB a kazašským ministerstvem obrany začalo předávání významných objektů chráněných příslušníky mírových jednotek ODKB bezpečnostním orgánům Kazachstánu,“ konstatuje ruské ministerstvo obrany. Dodává, že vojáci ze zemí ODKB připravují techniku a další vojenský materiál k naložení do letadel ruského letectva.

Kazachstánský prezident Tokajev misi ODKB označil za skončenou již v úterý, ve středu řekl, že stahování jednotek by mělo trvat deset dnů. Do země podle něj dorazilo 2030 příslušníků „mírových sil“ a 250 vozidel.

Ruský ministr obrany Šojgu ve čtvrtek na schůzce s prezidentem Vladimirem Putinem upřesnil, že v pátek ze středoasijské republiky odletí na palubě 14 strojů vojáci z Arménie, Tádžikistánu a Běloruska. Samostatně se stáhnou vojáci z Kyrgyzstánu, jejichž vlast sousedí s Kazachstánem. Ostatní armádní příslušníci pak budou v následujících pěti dnech opouštět zemi podle toho, jakým tempem bude postupovat předávání objektů.

Kazachstánské úřady nyní informovaly, že ve většině správních celků byl ukončen stav protiteroristické operace. Výjimku tvoří město Almaty a okolní Almatinská a Žambylská oblast, v nichž pokračuje zadržování osob, které jsou podezřelé z trestné činnosti během nepokojů.

Nepokoje původně začaly 2. ledna jako protesty proti zdražení pohonných hmot, demonstranti ale zaútočili i na vládní budovy v několika městech. Podle oficiálních údajů přišlo o život nejméně 164 demonstrantů a 16 příslušníků bezpečnostních sil.

Tokajev, který svým bezpečnostním silám povolil střelbu do demonstrantů ostrými náboji, tvrdí, že mezi protestujícími byli teroristé z různých středoasijských zemí, Afghánistánu a z Blízkého východu. Situace v Almaty i dalších kazachstánských městech se v posledních dnech uklidnila.