Slovensko může stíhat amnestované za únos Kováčova syna, rozhodl soud EU

Slovenská justice může vydat evropský zatykač na jednoho z obžalovaných v případě únosu syna bývalého prezidenta Michala Kováče z roku 1995. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie. Ve svém verdiktu soud konstatoval, že nové stíhání osob, které před lety zastavila amnestie, je možné, protože soud nikdy nerozhodl o jejich trestní odpovědnosti. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová i premiér Eduard Heger rozhodnutí soudu uvítali a označili za krok k vyšetření zmíněné kauzy.

Slovenské úřady po téměř dvou desetiletích v roce 2017 znovu otevřely případ, v němž bylo z podílu na únosu exprezidentova syna do Rakouska obžalováno 13 lidí včetně tehdejšího šéfa tajné služby Ivana Lexy. Jejich odsouzení za čin z roku 1995 však zabránily o tři roky později amnestie vydané tehdejším premiérem Vladimírem Mečiarem, který dočasně vykonával i některé prezidentské funkce.

Prezident Kováč vystupoval před únosem vůči Mečiarovi kriticky a podle řady názorů stála za únosem tajná služba ve snaze Kováče zastrašit. Zmíněné amnestie slovenský parlament zrušil před čtyřmi lety.

Okresní soud v Bratislavě, který obnovené řízení vede, ale řešil problém, zda stíhání amnestovaných neodporuje unijnímu právu. Konkrétně mu šlo o právní princip „ne bis in idem“, podle něhož nemůže být za stejný čin stíhán člověk dvakrát.

„Zásadu ne bis in idem lze uplatnit pouze v případě, že trestní odpovědnost dotyčné osoby byla zkoumána a že vůči ní bylo přijato rozhodnutí,“ uvedl soudní dvůr. Podle něj se to v případě procesu kvůli únosu syna exprezidenta Kováče nestalo, protože stíhání bylo na základě amnestie zastaveno ještě před vynesením rozsudku.

Podle Čaputové i Hegera je rozhodnutí soudu krokem k vyšetření kauzy

„Mečiarovy amnestie byly hanebným příkladem zneužití práva. Konečně se pro naše soudy otevřela příležitost do důsledků vyšetřit kauzu, která dlouhá léta polarizovala společnost, a rozhodnout o vině nebo nevině obžalovaných,“ uvedla prezidentka Čaputová v prohlášení k verdiktu Soudního dvora EU.

Podle premiéra Hegera je rozhodnutí soudu EU pro zemi důležitou zprávou, která umožní vyšetřit křivdy minulosti.