Kubánské úřady odebraly akreditace redakci agentury EFE v Havaně

Kubánské úřady v sobotu odebraly akreditace celé redakci španělské agentury EFE v Havaně. Uvedla to samotná agentura. Úřady svůj krok nezdůvodnily a neuvedly, zda je odebrání akreditací dočasné či trvalé. EFE patří mezi nejvýznamnější tiskové agentury ve španělsky mluvícím světě.

Podle vedoucího havanské redakce agentury EFE Atahualpy Ameriseho je to poprvé, co kubánské úřady odebraly akreditace celému týmu zahraniční agentury. Úřady sdělily novinářům, že bez akreditace nemohou dále vykonávat svou práci.

Pro EFE na Kubě pracují tři redaktoři, dva fotografové a jeden kameraman. V září Havana pozastavila akreditaci redakčnímu koordinátorovi španělské agentury.

Odebrání akreditací přichází krátce před pondělními demonstracemi, jež svolala do kubánských měst opoziční iniciativa Archipiélago. Ta žádá změnu politickým poměrů na ostrově.

Na Kubě má stále mocenský monopol komunistická strana a úřady demonstrace nepovolily. V tisku pak vláda tvrdí, že organizátoři demonstrací jsou placeni a vedeni ze zahraničí.

Pořadatele protestů přirovnávají úřady k Havlovi

Osamocenou formu protestu zvolil jeden z pořadatelů demonstrací, dramaturg Yunior García, který se rozhodl, že vyjde sám do ulic demonstrovat už v neděli. Uvedl, že tím chce zabránit násilnostem. Obává se také, že vláda nechá do pochodů infiltrovat provokatéry.

Provládní tisk tvrdí, že García je rovněž financován z USA, a přirovnal ho k Václavu Havlovi.

V předvečer demonstroval sám prezident

Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel se v neděli v Havaně připojil k několika desítkám mladých, kteří zorganizovali „antiimperialistický“ protest před pondělní manifestací prodemokratického hnutí. 

Na provládní demonstraci mladí Kubánci přišli s červenými šátky a volali Ať žije Kuba, Ať žije revoluce nebo Vlast či smrt, což bylo heslo kubánských revolucionářů z padesátých let minulého století. Organizátoři této akce uvedli, že nešlo o reakci na chystané pondělní protirežimní demonstrace, ale o protest proti Spojeným státům a jejich politice vůči Kubě, zejména proti obchodnímu embargu, které trvá od šedesátých let minulého století, a proti dalším americkým sankcím.

Kuba zažila silný a náhlý protest v červenci, kdy lidé v mnoha tamních městech vyjádřili svou nespokojenost s poměry panujícími na ostrově. Kuba čelí rozsáhlým hospodářským problémům, které prohloubila epidemie covidu. Podle organizací na ochranu lidských práv úřady zareagovaly na protesty represí a nechaly zatknout stovky lidí.