Bojující Čechoslováky připomíná v Jekatěrinburgu legionářská obec, jedna ze tří v zahraničí

Události ČT: Československá obec legionářská v Jekatěrinburgu (zdroj: ČT24)

Československá obec legionářská letos slaví sto let své existence. V zahraničí má pouze tři pobočky – kromě Francie a Slovenska také v Rusku. V uralském Jekatěrinburgu funguje od roku 2015.

Na hřbitově v Jekatěrinburgu je pochováno víc než čtyři sta příslušníků československých legií. V okolí města sváděli Čechoslováci tvrdé boje. 

„Češi ukázali ruskému lidu, jak se má bojovat za svobodu, jak bojovat za svoji zemi. Je smutné, že toho Rusové nevyužili,“ míní šestasedmdesátiletý Alexandr Kručinin, bývalý železniční inženýr a jeden z patnácti členů legionářské obce v Rusku.

Hlásí se k ní i devatenáctiletý student Jevgenij Barkovskij. „Velení Rudé armády si velmi přálo, aby se legionáři přidali právě k Rudé armádě. Měli být základem jejího důstojnického sboru,“ připomněl.

Jevgenij studuje historii na Uralské federální univerzitě. Zajímají ho hlavně novodobé ruské dějiny, kam patří i československé legie. Aby mohl číst originální dokumenty, začal se učit česky. „Kromě české a slovenské historie mě zajímá také česká kultura a jazyk.“

Československé legie dobyly Jekatěrinburg v červenci roku 1918 a rok pak ve městě vládly. „Neoddiskutovatelným faktem je, že když sem legionáři přišli, pomohli celému regionu obnovit hospodářství, které bylo zničeno boji,“ dodává Martin Vlastník z generálního konzulátu v Jekatěrinburgu.

Oficiální historiografie vnímá legionáře negativně

Pro oficiální ruskou historiografii jsou ale českoslovenští legionáři kvůli spojenectví s protibolševickými oddíly bělogvardějců spíše nepřáteli země.

„My historikové se teď snažíme najít zlatou střední cestu, objektivní pohled. Historické události, historická fakta nikdy nejsou černobílá,“ doplňuje předseda Československé obce legionářské v Rusku Alexandr Jemeljanov.

„Oni nám pomáhají šířit osvětu, historickou pravdu o legionářích. Rus to cítí lépe, když to slyší od svého člověka, od Rusa,“ podotýká tajemník obce Milan Mojžíš.

Během občanské války v Rusku se tam československé legie staly klíčovým hráčem Spojenců. Na Sibiři zablokovaly statisíce německých válečných zajatců, což společně se vstupem Spojených států do války pomohlo armádám Dohody získat převahu na západní frontě.