Bělogvardějský důstojník utekl před bolševiky do Prahy. Potomek našel dokumenty o jeho osudu v USA

Události ČT: Příběh bělogvardějského důstojníka v Československu (zdroj: ČT24)

Po bolševické revoluci v roce 1917 utekly z Ruska statisíce lidí, z toho čtyřicet tisíc do Československa. Byl mezi nimi i bělogvardějský důstojník Viktor Vinter, který s rodinou odešel do Prahy. Jeho potomkovi Grigorijovi se teď až ve Spojených státech podařilo vypátrat Viktorovy vojenské dokumenty a fotografie.

Grigorij Vinter našel ve Spojených státech vojenská osvědčení carského důstojníka Viktora Vintera, jeho vojenskou knížku příslušníka bělogvardějské armády nebo průkaz ruských invalidů v Československu.

„Tento fond byl vytvořen z bělogvardějských archivů. Mají tam sedm krabic s dokumenty bratra mého praděda,“ přiblížil Grigorij Vinter.

Vinterovi jsou baltští Němci, kteří sloužili carovi hlavně jako důstojníci v armádě. V Dmitrově nedaleko Moskvy nechali v roce 1881 postavit pravoslavný kostel. „Potřebovali jsme chrám, který vydrží. A přežije věky i zemětřesení,“ vysvětluje otec Oleg, pravoslavný duchovní v Dmitrově.

Během první světové války bojoval Viktor Vinter v třetí ruské armádě. Na starosti měl i zajatecké tábory. „Měl na starosti také české válečné zajatce, s těmito lidmi se spřátelil,“ vypráví jeho potomek Grigorij.

Emigranti zakládali v Československu vlastní instituce

Po porážce bílých armád v Rusku odešel Viktor Vinter přes Srbsko za přáteli do Československa. Kromě carských důstojníků jako on tam mířili hlavně studenti a ruská inteligence.

„Počítalo se s tím, že tato inteligence, až bolševici padnou – a počítalo se tenkrát, že padnou velmi rychle –, se vrátí do Ruska a budou pomáhat budovat svobodné Rusko,“ uvádí Bernard Panuš z  Československé obce legionářské.

Tito lidé nakonec v prvorepublikovém Československu zůstali a v zemi začaly vznikat školy a další ruské instituce. „Ruská svobodná univerzita, ruské gymnázium v Praze, ruské gymnázium v Moravské Třebové, různé vědecké ústavy, ruský zahraniční archiv,“ vypočítává Panuš. 

Krátce před rokem 1948, kdy se k moci pomalu začali dostávat v Československu komunisté, odešel Viktor Vinter se ženou do Švédska.

Po druhé světové válce odvlekla NKVD násilím stovky ruských emigrantů zpátky do Sovětského svazu, kde pak skončili v gulazích. Domů do Československa se jich vrátilo jenom šedesát.