Pandemie ve světě: Oktoberfest se opět ruší. Řecko otevírá venkovní restaurace

V Řecku se v pondělí po několika měsících opět otevřely zahrádky restaurací a kaváren, které kvůli protikoronavirovým opatřením dosud mohly prodávat jen jídlo s sebou. Vatikán znovu zpřístupnil muzea a zahrady. Ve Vídni končí „velikonoční“ lockdown. V uvolňování karanténních omezení pokračuje také Slovensko. Bavorský premiér Markus Söder oznámil, že se letos opět neuskuteční pivní festival Oktoberfest.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Hosté v nově otevřených předzahrádkách řeckých restaurací a provozovatelé budou muset dodržovat některá pravidla. Jedním z nich bude zákaz reprodukované hudby, aby se vzájemně dobře slyšeli a nemuseli se k sobě přibližovat. Hosté také budou muset pouze sedět u stolů, které budou umístěny v bezpečné vzdálenosti od sebe. Obsluha se bude muset jednou týdně samotestovat a nosit roušky. Podniky se budou zavírat před jedenáctou večer, aby mohl být dodržen zákaz vycházení.

Současné znovuotevření vatikánských muzeí je již třetí od začátku pandemie. Návštěvníci budu muset nosit roušky a dodržovat bezpečné rozestupy, vstupenku si musejí koupit výhradně přes internet. Pro skupiny s průvodcem otevřou také vatikánské zahrady.

Rakouská metropole Vídeň ukončí koronavirovou uzávěru, která platila od začátku dubna. Otevřít budou moci obchody a vybrané služby, restaurace zůstanou prozatím uzavřeny. Lockdown končí také v přilehlých Dolních Rakousech, zatímco Burgenland opatření uvolnil již před týdnem. Tyto tři spolkové země na východě Rakouska vyhlásily „velikonoční“ restrikce 1. dubna kvůli obavám ze zahlcení nemocnic covidovými pacienty.

Po rozvolnění, které Rakousko plánuje na 19. května, budou moci občané navštěvovat restaurace, společenské akce či hotely bez testu již po první dávce vakcíny.

Dánsko je první zemí, která ze svého očkovacího programu vyřadila přípravek americké firmy Johnson & Johnson. Kodaň chce prošetřit zprávy o vzácných, ale potenciálně nebezpečných krevních sraženinách. Už dříve země přestala ze stejného důvodu očkovat AstraZenecou. Ani v případě J&J podle dánských úřadů nepřevažují přínosy látky nad riziky.

Ve Francii skončí omezení cest mezi jednotlivými francouzskými regiony. Jedná se o druhou etapu rozvolňování poté, co 26. dubna otevřely školy. V druhé půli května má následovat otevření kulturních institucí a obchodů. Začátkem června přijdou na řadu vnitřní prostory restaurací a sportovišť.

Německo připravuje ulehčení pro plně očkované, Oktoberfest nebude

Německá vláda pracuje na návrhu zmírnění protiepidemických opatření pro plně očkované – předložit ho chce spolkovému sněmu ještě v tomto týdnu. Kabinet počítá například se zrušením omezení pohybu a společenských kontaktů. V některých spolkových zemích se už lidé po dvou dávkách vakcíny nemusí prokazovat negativním testem v obchodě. V minulém týdnu Německo poprvé překonalo hranici jednoho milionu očkovaných za jediný den. 

Německo za poslední den podle Institutu Roberta Kocha (RKI) zaznamenalo 9160 nových případů nákazy koronavirem a 84 úmrtí. Počet nakažených je o něco menší než před týdnem, ale čísla jsou v pondělí zpravidla nižší, mimo jiné kvůli menšímu množství testů provedených o víkendu.

I přesto, že Německo chystá režim pro naočkované, už v pondělí bavorský premiér Markus Söder spolu s mnichovským primátorem Dieterem Reiterem oznámili, že se letos opět neuskuteční tradiční pivní festival Oktoberfest. Ten se v Mnichově měl konat od 18. září do třetího října, nedovolí to však epidemická situace, nechali se slyšet politici. Söder také doporučil zrušit všechny další festivaly v Bavorsku.

V uvolňování karanténních omezení po přetrvávajícím zlepšování epidemické situace pokračuje také Slovensko. Nově značná část obyvatel už nepotřebuje potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus, ve většině okresů platí mírnější zákaz vycházení a s omezeními se mohou konat kulturní akce.

Tunisko zpřísňuje restrikce, Indie nezvládá nápor v nemocnicích

Všichni návštěvníci Tuniska od pondělí musejí po příjezdu do týdenní karantény. Ve snaze zpomalit šíření epidemie zůstanou v severoafrické zemi také až do poloviny května uzavřené školy. Odborní poradci tuniské vlády varovali, že místní zdravotnický systém je na pokraji kolapsu. 

Indie z neděli znovu oznámila více než tři sta tisíc nových nákaz koronavirem za den, konkrétně 368 147, je to již podvanácté za sebou. Od začátku pandemie druhá nejlidnatější země světa registruje 19,93 milionu infekcí, což je nejvíce na světě po Spojených státech.

Události: Kritická situace v Indii přetrvává (zdroj: ČT24)

Indické nemocnice po nástupu druhé vlny epidemie nezvládají nápor pacientů, nedostává se lůžek, kyslíku, léků a nestačí ani kapacity v márnicích a krematoriích. Zemi křižují takzvané kyslíkové expresy, které vozí plyn rozhodující o životě a smrti z méně postižených států do těch kritických. Indie zažívá také lokální nedostatek vakcín – přesto ale otevřela očkování všem dospělým.

Lékařská pomoc do Indie směřuje z celého světa, který zároveň omezuje spoje s lidnatou zemí. Nejrazantněji v tomto ohledu zakročila Austrálie, která pod hrozbou pěti let vězení a pokuty milionu korun odpírá vstup do země komukoliv, kdo v Indii byl v posledních čtrnácti dnech. A to i vlastním občanům, kterých v Indii uvázlo na devět tisíc.

Denní přírůstky nakažených na milion obyvatel v Indii a sousedících zemích (klouzavý průměr za 7 dní)
Zdroj: Our World In Data

Obětí covidu je 3,2 milionu

Celosvětový počet mrtvých v souvislosti s covidem-19 podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) překonal 3,2 milionu, tempo nyní mírně zpomalilo. Nejvíce obětí na životech od začátku pandemie evidují USA, kde podle JHU zemřelo kvůli covidu přes 577 tisíc lidí. Následují Brazílie, kde je přes 407 tisíc mrtvých, a Indie s téměř 219 tisíci. V Česku s covidem dosud zemřelo 29 343 lidí.