V USA přibylo útoků proti lidem asijského původu. Bílý dům slíbil speciální útvar

Horizont ČT24: Vlna útoků na Američany asijského původu (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech jsou stále častější útoky proti lidem asijského původu. Jejich počet se podle odborníků zvýšil od počátku pandemie covidu-19 až téměř o 150 procent. Americký prezident Joe Biden chce proti podobným incidentům zakročit: vznikne nový útvar na ministerstvu spravedlnosti.

Velký ohlas měl pondělní incident, kdy byla za bílého dne u Times Square v New Yorku napadena starší žena (65 let) z Filipín. Útočník ji náhle kopnul do břicha, a když spadla na chodník, začal ji kopat do hlavy. Podle policie na ni křičel nadávky a nakonec řekl: „Sem nepatříš.“

Newyorská policie ve středu zatkla muže podezřelého z tohoto útoku. Jde o osmatřicetiletého Brandona Elliota, který byl propuštěn z vězení v roce 2019 na doživotní podmínku. Byl usvědčen ze smrtícího útoku nožem na svou matku v roce 2002. Informoval o tom list The New York Times.

Dopadnout se ho podařilo díky videu z bezpečnostní kamery, které zveřejnila policie.

Odměna za informace o podezřelém muži
Zdroj: Mike Segar/Reuters

Elliot bydlel podle policistů v hotelu, který slouží jako útulek pro bezdomovce a je nedaleko místa, kde byla žena napadena. Oběť jeho pondělního činu se jmenuje Vilma Kariová a do USA se přistěhovala z Filipín. V pondělí mířila do kostela, když na ni Elliot zaútočil. Způsobil jí vážná zranění, kvůli nimž byla hospitalizovaná. Podle mluvčího nemocnice mohla být v úterý propuštěna domů, uvedla agentura ČTK. 

Pondělní útok mu vynesl obvinění z těžkého zločinu motivovaného nenávistí.

Starosta: Chování svědků bylo nepřijatelné

Newyorský starosta Bill de Blasio označil pondělní událost za „naprosto odpornou a šokující“. Incident se stal před vchodem do luxusního obytného domu, odkud jej pozorovali dva muži, ale nic neudělali. Podle AP zřejmě v budově pracovali jako strážci. Jsou zachycení na kameře a jeden z nich zavírá dveře ve chvíli, kdy žena leží na zemi. De Blasio řekl, že chování svědků je „naprosto nepřijatelné“.

„Je mi jedno, kdo jste a co děláte, měli jste pomoci spoluobyvatelce New Yorku,“ řekl. Správa budovy nyní oznámila, že oba muži byli postaveni mimo službu, než se věc vyšetří.

New York zvýší počet hlídek

„Stojíme před budovou, která zavřela dveře před ženou ležící na chodníku. Nesymbolizuje to přesně to, co se teď děje? Nechceme už vaše myšlenky a modlitby. Vyžadujeme akci,“ řekl výkonný ředitel Asian American Federation Jo-Ann Yoo.

Největší americké město kvůli násilí zvyšuje počty hlídek v inkriminovaných oblastech. Nasadit chce i policisty v utajení.

„Newyorská policie bere útoky proti Asiatům velmi vážně. Pokud jste se stali obětí útoku, nahlašte to prosím. Můžete se zastavit na jakémkoliv okrsku nebo volejte 911. Jsme tu od toho, abychom pořád pomáhali,“ řekl v této souvislosti strážník z 5. newyorského okrsku Zhang. 

Útoky z nenávisti?

V New Yorku došlo v nedávné době k několika útokům proti asijským Američanům. Jejich zástupci protestovali proti tomu, že pachatelé nebyli obviněni ze zločinů z nenávisti. 

„Říkejme tomu, jak to je. To nejsou náhodné útoky,“ řekl pro New York Times komunitní aktivista Don Lee. Minulý měsíc například na Manhattanu přiběhl k muži čínského původu cizinec a vrazil mu nůž do zad. Pachatel, třiadvacetiletý muž z Jemenu, však podle vyšetřovatelů před útokem neřekl oběti ani slovo. Žalobci usoudili, že nemají dostatek důkazů, aby prokázali rasistický motiv. Útočník byl obviněn z pokusu o vraždu, ale ne z nenávisti.

Oznámení pobouřilo vůdce komunity asijských Američanů v New Yorku. Mnozí z nich protestovali před úřadem manhattanského okresního prokurátora a požadovali, aby pobodání bylo stíháno jako zločin z nenávisti.

Útoků přibývá i v jiných městech

Incidentů přibývá i v dalších městech. Jen letos došlo ke třem desítkám podobných útoků. Úřady navíc za poslední rok registrují na 3800 projevů nenávisti vůči Asiatům. Důvodem je i pandemie covidu-19, který se rozšířil právě v Asii. A od minulého prezidenta si vysloužil jasnou přezdívku. „Čínský virus, Čína virus, kung-fu chřipka,“ řekl tehdy Donald Trump.

Asijští Američané tak například čelí výzvám k návratu do země původu. Nařčení se nevyhnou ani ti, kteří v USA žijí už desítky let. Například zastupitel Westchesteru v Ohiu Lee Wong si nedávno vyhrnul tričko a ukazoval spoluobčanům jizvu „Tady je můj důkaz. Toto jsem získal při službě v americké armádě. Je to dostatečně patriotické?“

Střelba v Atlantě

Před dvěma týdny pak zastřelil muž v masážních a kosmetických salonech v Atlantě osm lidí. Šest byly ženy asijského původu, dále běloška a běloch, informoval server BBC. Motiv střelby v Atlantě je stále nejasný, uvedla místní policie. Nepotvrdila, ani nevyloučila rasistický motiv, o kterém někteří zákonodárci, experti a média spekulovali.

Policie zatkla krátce po incidentu 21letého Roberta Aarona Longa, který nyní čelí obviněním z osminásobné vraždy. Podezřelý vyšetřovatelům řekl, že se potýká se závislostí na sexu. Kapitán místní policie Jay Baker uvedl, že pachatel na salony zaútočil, protože je vnímá jako místa poskytující sexuální služby a jsou pro něj proto pokušením, které chtěl odstranit.

O podobných důvodech mluvili i bývalí Longovi spolubydlící. Podezřelý byl podle nich silně věřící, ale nezvládal kontrolovat svůj chtíč, který chodil pravidelně uspokojovat do některých podniků, na něž v úterý zaútočil. Svého jednání však údajně často litoval a trpěl kvůli němu depresemi.

Postup Bílého domu

Do bojů proti předsudkům a násilí vůči asijské komunitě se chce intenzivně zapojit i Bílý dům. Na ministerstvu spravedlnosti například vznikne speciální antixenofobní útvar.

„Nemůžeme mlčet tváří v tvář rostoucímu násilí vůči Američanům asijského původu. Tyto útoky jsou špatné, neamerické a musí  přestat,“ objevilo se na twitterovém účtu prezidenta Bidena.

Redaktor Anýž: Za růstem útoků je covid

Redaktor serveru Aktuálně.cz Daniel Anýž pro Horizont ČT24 uvedl, že růst počtu útoků vůči asijské komunitě v USA má důvod v covidu a Amerika v tom není osamocena. Různé průzkumy pak ukazují, že v zemi rekordně vzrostla zášť vůči Číně. 

Za nepřátelstvím může stát i to, že Američané asijského původu jsou velmi úspěšní například v byznysu či ve vzdělávání a to víc než ostatní menšiny. To pak vzbuzuje mezilidskou závist. V Americe se navíc podle Anýže jedná o „cyklický osten“. V minulosti tak byly proti čínské komunitě uplatněny první přistěhovalecké kvóty a za druhé světové války byli internováni Američané japonského původu. V 80. letech minulého století se pak obchodní soupeření mezi USA a Japonskem také promítalo v různých excesech.