S EU už nemáme žádné vztahy, řekl Lavrov během návštěvy Číny

Rusko a Čína považují západní sankce uvalené v důsledku potlačování základních občanských práv tamními režimy a agresivní zahraniční politiky za nepřijatelné. Na návštěvě Číny šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov dodal, že podle něj vztahy EU s jeho zemí zničil Brusel, takže Moskva už nemá vztahy s Evropskou unií jakožto organizací, ale pouze s některými jejími členskými státy.

Ministři zahraničí EU v pondělí schválili sankce vůči některým konkrétním lidem za porušování lidských práv v Číně. Míří na Číňany odpovědné za zacházení s menšinovými Ujgury včetně jejich zavírání v koncentračních táborech. Kromě EU sankce vyhlásily také USA, Kanada a Velká Británie. Peking reagoval ostrými slovy a vlastními sankčními kroky.

Předseda Evropské rady Charles Michel v pondělí prohlásil, že vztahy mezi EU a Ruskem jsou na historickém dně kvůli neshodám v mnoha oblastech. V únoru EU vyhlásila sankce proti několika Rusům za uvěznění oponenta Kremlu Alexeje Navalného, kterého se předtím agenti FSB snažili otrávit. Sankce EU uplatňuje proti špičkám Putinova režimu také kvůli vojenské agresi vůči Ukrajině v Donbasu a okupaci ukrajinského Krymu.

EU musí odstranit ze vztahů anomálie, míní Lavrov

Lavrov po jednání v Číně vystoupil na tiskové konferenci se svým čínským protějškem Wang Iem. Odmítli společně západní kritiku situace lidských práv ve svých zemích. Režimy v Moskvě a Pekingu se podle mnoha lidskoprávních organizací dopouštějí řady omezení základních lidských práv. Diplomaté také prohlásili, že Čína a Rusko usilují o pokrok v otázce klimatických změn nebo pandemie koronaviru.

Rusko-čínské vztahy se rozvíjejí rychleji než vztahy Ruska s EU, dodal Lavrov. Moskva může začít budovat lepší vztahy, pokud z nich Unie „odstraní anomálie“.

Ministr také jako naprosto chybné odmítl tvrzení Západu o prospěchářství Ruska a Číny co se týče vakcín proti covidu-19. Rusko je prý vedeno humanitárními zájmy, nikoli geopolitickými nebo obchodními důvody, tvrdil Lavrov.

Čínský velvyslanec v Německu Wu Kchen byl podle zdroje agentury AFP z německého ministerstva zahraničí předvolán k „naléhavému rozhovoru“ s náměstkem německého ministra zahraničí Miguelem Bergerem. Byl předvolán kvůli čínským sankcím proti německým politikům a vědcům. Německo na rozhovoru trvalo. Chtělo Číňanům dát velmi zřetelně najevo, že sankcionování poslanců a vědců je naprosto nepochopitelné, řekl podle agentury DPA německý ministr zahraničí Heiko Maas.