Polský zákaz potratů čelil v europarlamentu kritice

Události: EP kritizoval polský potratový zákon (zdroj: ČT24)

Zákaz potratů v Polsku vyvolává spory nejen uvnitř polské společnosti. Kritika zaznívala i v Evropském parlamentu, který polské opatření projednával. Z Varšavy je to do Bruselu sice daleko, kritické hlasy europoslanců jsou ale v případě polského zákazu potratů o to hlasitější.

Zákazem potratů se ve středu v evropském parlamentu zabývaly na společném zasedání hned dva výbory. Poslanci si uvědomují, že Evropská unie nemá v případě potratů žádné pravomoci – o tom rozhodují členské státy. Podle poslanců je ale polská reforma útokem na svobodu žen. A takový zákaz hlasitě odsuzují.

„Právo na potrat bylo pomalu ale jistě polským ženám ukradeno. Boj polských žen za jejich práva je i můj boj,“ vyjádřila se například dánská europoslankyně Karen Melchiorová.

Protesty neuspěly

Masové demonstrace v Polsku mezitím utichly. Vývoj nezvrátily, dosud váhající politiky ale donutily se k citlivé otázce jasně postavit. Největší opoziční Občanská platforma chce navzdory konzervativnímu křídlu uvolnění pravidel v krajních případech.

„Po splnění daných podmínek, jako je konzultace s psychologem či konzultace s lékařem, musí žena přijmout osobní rozhodnutí,“ je přesvědčená poslankyně Občanské platformy Izabela Leszczynová.

Polská Levice chce ještě liberálnější zákon, který by umožnil interrupci vždy do 12. týdne života. Ultrapravice si umí představit další zpřísnění, lidovci volají po referendu.

Vládní koalice trvá na tom, že umělé přerušení těhotenství v případě vážné vady plodu bylo neústavní. Debatu o změnách nepřipouští, navzdory průzkumům, ve kterých se většina Poláků vyslovila proti zpřísnění předpisů.

„Není dobré, aby se naše společnosti vyvíjely tak, že většina, dokonce většina občanů, rozhoduje o tom, kdo je a kdo není člověkem,“ uvedl poslanec Práva a spravedlnosti Bartłomiej Wróblewski.

Po zpřísnění pravidel se v Polsku ještě víc mobilizovaly organizace, které pomáhají Polkám provést interrupce v zahraničí. Legální je to pro ně nadále i v Česku. Za tvrzení, že je takový zákrok u cizinek protiprávní, se české ministerstvo zdravotnictví omluvilo.