Turecko a Řecko obnoví jednání o průzkumech ve Středomoří

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu uvedl, že jeho země vyzvala Řecko k obnově rozhovorů o geologických průzkumech ve východním Středomoří. Řecká diplomacie potvrdila, ze jednání začnou v pondělí 25. ledna v Istanbulu. Poslední jednání o sporech o námořní zóny ve Středozemním moři se uskutečnila v roce 2016, uvedla agentura Reuters.

Řecko tvrdí, že turecký průzkum ve východním Středomoří probíhá na řeckém pevninském šelfu, čímž podle Atén Ankara porušuje mezinárodní právo. Tuto argumentaci ale Turecko odmítá a uvádí, že jeho lodě mají v těchto vodách právo na průzkum.

Už několik let se tyto dvě členské země NATO přou také o právo na těžbu v oblasti kolem Kypru, který je čtyři desítky let rozdělen na řeckou a tureckou část. Severokyperskou tureckou republiku ale uznává jen Ankara, řecká část je členem Evropské unie.

Rozepře mezi oběma zeměmi vzrostly poté, co v srpnu loňského roku Turecko vyslalo do oblasti východního Středomoří průzkumnou loď s cílem zmapovat tamní zásoby ropy a plynu.

Podle tureckého ministra zahraničí nyní země splnila jednu z podmínek k jednání a své průzkumné plavidlo Oruc Reis stáhla. Podle šéfa turecké diplomacie nemá tak řecká strana žádnou záminku k odmítnutí rozhovorů.

Řecko odmítalo zasednout k jednacímu stolu, dokud bude Turecko z jeho hlediska porušovat mezinárodní právo; premiér Kyriakos Mitsotakis nyní obnovení rozhovorů přivítal. „Snažíme se, aby naše vztahy s Tureckem byly plodné,“ uvedl.

Turecké námořní nároky podle koncepce Mavi Vatan (Modrá vlast)
Zdroj: Hurriyet.com.tr/Wall Street Journal a University of the Aegean

Šedesát kol

Poslední oficiální rozhovory o sporech o námořní hranici ve Středomoří uspořádaly obě země v roce 2016. V září loňského roku Turecko vyzvalo k jejich obnovení, což se však nakonec nestalo. V posledních čtrnácti letech se uskutečnilo mezi Řeckem a Tureckem šedesát kol rozhovorů.

O urovnání vztahů mezi Tureckem a členskými zeměmi Evropské unie jednal v neděli také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. V rozhovoru Erdogan uvedl, že se Turecku nepodařilo „obrátit stránku“ ve vztazích s EU, a to kvůli „výstřelkům“ a „umělým problémům“, které vytvořily některé členské státy. Evropské komise pohled tureckého prezidenta nesdílí, reagoval její mluvčí. 

Ve čtvrtek 21. ledna má turecký ministr zahraničí přicestovat do Bruselu na jednání se zástupci Unie. Na svém prosincovém summitu EU schválila rozšíření sankcí na další turecké osoby a firmy, jež jsou zapojeny do sporného průzkumu ve Středomoří. Rozšířený seznam Evropská komise stále připravuje, souhlas s ním musí udělit všechny členské země.