Mírová jednání v Libyi jsou podle OSN na dobré cestě. Strany se shodly na otevření pozemních a leteckých cest

Úřadující šéfka mise OSN pro Libyi Stephanie Williamsová uvedla, že mírová jednání soupeřících libyjských kabinetů jsou na dobré cestě k trvalému klidu zbraní. Vyslankyně je ohledně výsledku dialogu „vcelku optimistická“. Vyjednavači se podle ní zatím shodli na otevření pozemních a leteckých cest, píší agentury Reuters a AFP.

Podle Williamsové si ani jedna ze stran libyjského konfliktu, které v pondělí zasedly k jednacímu stolu v ženevském sídle OSN, nepřeje další stupňování vojenského konfliktu a naopak chtějí zachovat „nynější klid na frontové linii“.

Zástupci východolibyjské i tripoliské vlády mají v Ženevě jednat celý týden, mírové rozhovory bude od 9. listopadu následovat politický dialog v Tunisku, uvedla Williamsová. Je podle ní potřeba, aby další země, které jsou v konfliktu zapleteny, daly „od Libye ruce pryč“.

Výměna zajatců a pasažérů

Obě strany si už také vymění zajatce a první lety mezi Tripolisem a Bengházím na východě země by měly být obnoveny tento týden, dodala vyslankyně. Tento krok má podle ní pomoci hlavně při složité situaci, ve které se nachází místní civilní obyvatelstvo.

Libye v srpnu po osmiměsíční blokádě Haftarových jednotek obnovila těžbu ropy, tamní státní ropná společnost NOC však varovala před jednotkami Ochránců ropných zařízení, které se skládají z místních ozbrojených skupin. Williamsová uvedla, že Ženeva souhlasila zprostředkovat hovory i mezi NOC a Ochránci ropných zařízení, aby zemi pomohla zajistit kontinuální produkci ropy.

Libye se potýká s chaosem od svržení diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011. O vládu tam kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety: s vládou v Tripolisu uznávanou OSN a Tureckem soupeří kabinet na východě země, který podporují jednotky polního maršála Chalífy Haftara a na jehož straně je Egypt, Spojené arabské emiráty či Rusko.