V Minsku opět demonstrovalo nejméně sto tisíc lidí, přes čtyři stovky z nich policisté zatkli

V mnohých běloruských městech pokračují demonstrace proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. V Minsku se podle médií k „Pochodu hrdinů“ sešlo přinejmenším sto tisíc lidí, podobně jako předchozí neděle. Na řadě míst metropole zatarasily zástupu cestu policejní kordony posílené jednotkami ministerstva vnitra. Policie oznámila, že jen v Minsku zadržela přes čtyři sta protestujících, informace o zatýkání však přišly i z dalších měst.

Demonstrace, která se koná pod heslem „Pochod hrdinů“, je věnována zatčené čelné představitelce opozice Maryji Kalesnikavové a dalším vedoucím osobnostem protestního hnutí, které jsou buď vězněny, nebo je úřady brutálními výhrůžkami vyhnaly ze země. Agentura DPA napsala, že podle pozorovatelů se v metropoli tentokrát sešlo na 150 tisíc odpůrců Lukašenka, každopádně jich přišlo víc než minulou neděli.

Hlavní zástup demonstrantů se v Minsku podle médií večer kolem osmé hodiny (19:00 SELČ) rozešel. Otevřelo znovu všech sedm stanic metra v centru, které byly během protestů uzavřené, a úřady už také přestaly blokovat mobilní internet, aby znesnadnily komunikaci mezi demonstranty.

Vnitro popřelo a později potvrdilo varovný výstřel

Podle zpravodaje ruské státní agentury TASS se v Minsku demonstranti scházeli do centra z různých čtvrtí. Cestu jim ale v některých místech zablokovali policisté a policejní auta. Náměstí Nezávislosti, kde se protestující tradičně scházejí, odřízly zábrany postavené v přilehlých ulicích. Nestátní běloruský server Tut.by psal i o vojenské technice a vozech s ostnatým drátem.

Dlouhý zástup v několika kolonách obešel Palác nezávislosti, který je reprezentativním sídlem prezidenta Lukašenka a střeží ho silné oddíly vyzbrojených příslušníků vojsk ministerstva vnitra. Stojí tam také připravené antony k přepravování zatčených lidí, autobusy a vodní děla.

Média přinesla informaci o varovném výstřelu, který podle nich vůči demonstrantům padl v blízkosti Lukašenkova sídla. Ministerstvo vnitra nejprve reagovalo konstatováním, že mu nic takového není známo, ale později na základě záběrů zachycujících tuto událost přiznalo, že vystřelil policista, aby „zastavil nezákonné akce“ skupiny lidí.

Podle TASS začala policie zatýkat lidi směřující na demonstrace ještě před začátkem protestů. Zpravodaj agentury večer rovněž informoval, že na některých místech policie proti demonstrantům použila slzný plyn. Ministerstvo vnitra podle Tut.by sdělilo, že k 19:00 (18:00 SELČ) bylo zadrženo více než čtyři sta účastníků protestu v Minsku.

Demonstruje se i v dalších městech

Zřejmě několik desítek lidí policisté zadrželi i v dalších městech. Tut.by informoval o demonstracích například v Grodnu, Gomelu, Lidě, Babrujsku, Vaukavysku, Baranavičy, Navapolacku, Navagrudaku, Mogilevu.

Tvrdě si policisté počínali při zatýkání mimo jiné v Brestu, kde také použili k rozhánění lidí vodní dělo, a ve Vitebsku. Brutalitu dokumentují rovněž záběry z města Žodzina, kde jeden z policistů úderem do obličeje srazil k zemi ženu, která jej ničím neprovokovala.

Bělorusko zažívá největší protesty od vyhlášení nezávislosti po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Vypukly po prezidentských volbách z 9. srpna, po nichž se jasným vítězem prohlásil Lukašenko, který zemi vládne tvrdou rukou už 26 let.

Opozice ale výsledky považuje za zfalšované, neuznala je ani Evropská unie. Každou neděli se podle odhadů opozice i novinářů protestů v Minsku účastní kolem sta tisíc lidí.