Turecká vláda zpřísňuje dohled nad sociálními sítěmi. Nový zákon oznámila na Twitteru

Turecký parlament ve středu schválil návrh zákona, který má více regulovat působení sociálních sítí v zemi. Informovala o tom agentura AFP, podle níž norma připravená vládní stranou vyvolává obavy z omezení svobody slova v zemi. Zákon již dříve kritizovaly humanitární organizace Amnesty International a Human Rights Watch. Vláda o novém zákonu informovala na Twitteru.

Národní shromáždění Turecka začalo projednávat zákon v úterý a ve středu oznámila jeho přijetí právě na Twitteru. Strana spravedlnosti a rozvoje, jejímž předsedou je prezident Recep Tayyip Erdoğan a která v parlamentu disponuje většinou společně s nacionalistickou stranou, zákon podpořila.

Norma mimo jiné nařizuje, aby velké zahraniční sociální platformy jako Twitter či Facebook zřídily v Turecku místní zastoupení. Pokud tak neučiní, má být možno postupně soudními verdikty zredukovat jejich internetové působení v zemi až o devadesát procent. Podle odpůrců povede nový zákon k masivnímu odstraňování příspěvků kritických vůči vládě. 

Cenzura, kritizují Amnesty International a Human Rights Watch

Už před přijetím návrh zákona kritizovaly humanitární organizace v čele s Amnesty International a Human Rights Watch. „Tyto návrhy by výrazně posílily moc vlády, která by mohla cenzurovat obsah na internetu a stíhat uživatele sociálních sítí,“ uvedl Andrew Gardner z Amnesty International.

„Sociální sítě jsou záchranným lanem pro velkou část lidí, která by se jinak nedostala ke zprávám. Tento zákon naznačuje, že přijdou temná období on-line cenzury,“ kritizovala na svých stránkách Human Rights Watch.

Zástupce ředitele Human Rights Watch, Tom Porteous, vyzval sociální sítě, aby turecký zákon odmítly dodržovat. „Měly by hlasitě a neústupně vyzvat Turecko, aby zákon stáhlo, a Evropská unie by toto volání měla podpořit,“ napsal.

Stovky uvězněných novinářů

Prezident Erdogan má se sociálními sítěmi dlouhodobý problém a přijetí tohoto zákona avizoval již před několika měsíci. Politici o něm spekulovali v dubnu, ale nakonec od záměru kvůli pandemii koronaviru upustili.

Dubnový návrh byl přepracován a byly do něj zahrnuty i části o úplném stažení obsahu ze sítí. Pokud by provozovatelé se stažením nesouhlasili, mohou čelit vysokým pokutám. Už nyní je Turecko zemí, která podává nejvíce žádostí o smazání příspěvků z Twitteru. Jak uvádí Turecká asociace za svobodu projevu, v zemi je více než 408 tisíc zablokovaných internetových stránek.

Deutsche Welle připomíná, že turecké úřady dokonce na tři roky zablokovaly otevřenou encyklopedii Wikipedii. To bylo zrušené až poté, co Nejvyšší soud rozhodl, že je nařízení v rozporu se svobodou slova.

Turecko má také ze všech zemí na světě nejvyšší počet uvězněných novinářů. Podle Stockholmského centra pro svobodu, které bylo založeno právě na podporu tureckých novinářů, je v současnosti 83 tamních novinářů odsouzeno, 94 zatčeno a 168 hledáno.