EU kývla na záchranu Lufthansy a vyzvala USA k zachování spolupráce s WHO

Evropská unie souhlasí s německou státní finanční injekcí do aerolinek Lufthansa. Ve Francii se lidé bouří proti plánovanému propouštění v Renaultu. V Rakousku se rozhodli umožnit závody Formule 1 na začátku července, a to za mimořádných opatření. Na světě bylo v sobotu večer téměř šest milionů registrovaných nákaz novým koronavirem a 366 tisíc pacientů zemřelo s diagnózou covid-19. Nejdramatičtější přírůstky nyní hlásí Latinská Amerika.

On-line přenos
Šíření koronaviru - květen
23:26

Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

23:23

Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

19:02

Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

Německá vláda se dohodla s Evropskou unií ohledně záchranného balíčku ve výši devět miliard eur (přes 242 miliard korun) pro leteckou společnost Lufthansa. Po intenzivním vyjednávání s Evropskou komisí Berlín souhlasil s tím, že aerolinky sníží počet svých letadel ve Frankfurtu a Mnichově.

Letecká společnost v prohlášení uvedla, že se na obou z letišť vzdá 24 slotů, tedy přidělených časů pro vzlety a přistání, čímž vznikne prostor novým konkurentům. Balíček musí ještě schválit dozorčí rada a akcionáři společnosti.

Záchranný balíček největším evropským aerolinkám schválil nový německý fond pro hospodářskou stabilizaci WSF v pondělí. Pomoc zahrnuje majetkovou injekci vlády, která získá v největší německé letecké společnosti podíl 20 procent koupí nových akcií za 300 milionů eur. Bude mít také dvě křesla v představenstvu. Tento podíl by WSF chtěl odprodat do konce roku 2023.

WSF také investuje do Lufthansy 5,7 miliardy eur prostřednictvím tiché účasti, což znamená, že získá kapitál bez hlasovacích práv. Letecká společnost rovněž získá syndikovaný úvěr až tři miliardy eur na tři roky od státní banky KfW a soukromých bank.

Tisíce lidí ve Francii protestovaly proti propouštění v Renaultu

Několik tisíc lidí v sobotu před továrnou automobilky Renault ve francouzském městě Maubeuge protestovalo proti plánovanému propouštění. Automobilka v pátek představila plány na restrukturalizaci továren a zrušení 15 tisíc pracovních míst, z toho 4600 ve Francii.

Renault se potýká s poklesem poptávky, který letos prohloubila koronavirová krize. Vloni automobilka vykázala první celoroční ztrátu za deset let a její tržby klesly o více než tři procenta.

Francouzský prezident Emmanuel Macron tento týden představil balíček v hodnotě více než osm miliard eur (215 miliard korun) na záchranu domácího automobilového průmyslu. Vyzval také francouzské automobilky, aby vyráběly auta ve své zemi. Stát v Renaultu vlastní patnáctiprocentní podíl. 

V Paříži se poprvé od 17. března otevřely parky. Nadále platí několik omezení, návštěvníci si musí zachovávat odstup od ostatních, nesmí se na jednom místě shlukovat více než deset lidí a lidé mají doporučeno nosit roušky, ačkoli to není povinné, uvedla televize France 24. Počínaje 2. červnem začnou v omezeném režimu opět fungovat bary a restaurace, lidé také budou moci v rámci země cestovat na delší vzdálenosti než 100 kilometrů od domova.  

Merkelová odmítla pozvánku Trumpa na summit G7

Německá kancléřka Angela Merkelová odmítla pozvánku na summit G7. „Kancléřka poděkovala prezidentu Trumpovi za pozvání na summit G7 koncem června ve Washingtonu. Vzhledem ke stávající pandemické situaci ale nemůže s cestou do Washingtonu a se svou osobní účastí souhlasit,“ řekl mluvčí německé vlády Steffen Seibert serveru Politico.

Trump tento týden prohlásil, že by nebyl lepší příklad znovuotevření světa po pandemii covidu-19 než uspořádání summitu. Skupině letos předsedá. Do G7 patří kromě USA a Německa také Itálie, Japonsko, Kanada, Francie, Británie a Evropská unie.

Americký prezident dlouhodobě prosazuje co nejrychlejší otevírání ekonomiky USA, která silně utrpěla po zavedení ochranných opatření. Tou jsou Spojené státy zasaženy nejvíce ze všech zemí na světě, evidují skoro třetinu ze všech 5,5 milionu potvrzených případů nákazy koronavirem a počet zemřelých s covidem-19 tam překonal hranici 100 tisíc.

EU vyzvala USA, ať přehodnotí ukončení spolupráce s WHO

Evropská unie vyzvala Spojené státy, aby přehodnotily své rozhodnutí skončit spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Krok oznámil v pátek americký prezident Donald Trump a konstatoval přitom, že WHO je pod vlivem Číny.

Na USA se v sobotu obrátila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf unijní diplomacie Josep Borrell. „WHO musí být nadále schopna řídit mezinárodní reakci na pandemie, tu nynější i ty budoucí. Z tohoto důvodu je účast všech nezbytná a nutná,“ uvedli ve společném prohlášení. 

David Guetta uspořádá benefiční koncert z newyorské střechy

Mezinárodně známý francouzský DJ a producent David Guetta v sobotu večer uspořádá v New Yorku koncert, jehož výtěžek věnuje charitám, které pomáhají v koronavirové krizi. Akce se má uskutečnit na jedné z ikonických newyorských střech a bude ji možné sledovat na internetu. Informoval o tom zpravodajský web CNN.

Guetta v rozhovoru se CNN uvedl, že od začátku pandemie hledal způsob, jak pomoci. „Nechtěl jsem udělat něco u sebe v ložnici… Chtěl jsem mít před sebou lidi. Dám lidem šanci spojit se se mnou přes Zoom. Budu tam mít několik obrazovek, protože rád hraji před lidmi, které mohu vidět,“ uvedl. 

V Rakousku už se počítá s tím, že formule 1 dostane zelenou

Startu sezony formule 1 během prvního a druhého červencového víkendu v rakouském Spielbergu zřejmě už nic nebrání. Vídeňská vláda vyslovila souhlas s konáním závodů, šampionát tam může začít dvěma Grand Prix 5. a 12. července.

Podle serveru motorprofis.at budou moci být při závodech na Red Bull Ringu dokonce i diváci, byť jen pětistovka. K základním opatřením bude patřit testování všech účastníků a členů týmů ještě před cestou do Rakouska a jejich izolace. Dopravit se do země mají charterovými lety na nedaleké vojenské letiště v Zeltwegu, aby maximálně zkrátili cestování po Štýrsku. 

Čína tvrdí, že by mohla mít vakcínu do konce roku

V Číně vyrobená vakcína proti koronaviru by prý mohla být připravená pro trh už koncem letošního roku, uvedla čínská komise pro dohled nad státním majetkem SASAC. Podle ní ji dostalo přes dva tisíce lidí. Látky podle sdělení už postoupily do druhé fáze klinických testů. 

Pekingský Ústav biologických produktů bude mít roční výrobní kapacitu 100 až 120 milionů dávek vakcíny, uvádí se v materiálu SASAC. Čína v současné době zkouší na pacientech pět očkovacích látek proti koronaviru.

Vývoj vakcín je náročný a nevyzpytatelný. Do konce testování není nikdy jasné, zda uspěje. 

Indie hlásí rekordní přírůstek případů nákazy

V Indii za pátek přibylo rekordních téměř osm tisíc případů nákazy. V neděli tam má skončit více než dvouměsíční omezení volného pohybu. Premiér Naréndra Módí vyzval obyvatele, aby dodržovali pravidla, jejichž cílem je dostat šíření koronaviru pod kontrolu. Dodal, že Indie má před sebou „dlouhý boj“.