Obrovské pokuty za porušení karantény v Německu, Srbové nesmějí o víkendu ven bez povolení

V přepočtu až několik set tisíc korun zaplatí Němci, kteří po návratu ze zahraničí poruší nařízení o dvoutýdenní karanténě. Srbsko zavádí na nadcházející víkend úplný zákaz vycházení, lidé budou smět z domu jen s povolením. Pandemie koronaviru se už podepisuje na světové ekonomice. Francie hlásí pokles ekonomiky o šest procent, což je nejprudší tempo od druhé světové války. Americký stát New York eviduje zatím nejvyšší denní nárůst mrtvých, naopak v Itálii tento údaj opět klesl. Počet nově nakažených tam ale stoupl.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Francie, Německo i Itálie očekávají výraznou ekonomickou recesi. 
  • Německo zavádí pokuty ve výši až 25 tisíc eur (680 tisíc korun) pro ty, kteří od 10. dubna poruší nařízení o dvoutýdenní karanténě po návratu z delšího pobytu v zahraničí.
  • V Itálii opět klesl počet nových obětí, oproti úterý se ale zvýšil počet nově nakažených.
  • Na Slovensku začalo platit citelné omezení volného pohybu lidí, které potrvá do 13. dubna. Země zároveň obnovuje kontroly na hranicích.
  • Britský premiér Boris Johnson zůstává na JIP, jeho stav se podle vlády začal zlepšovat.
  • V Srbsku bude o nadcházejícím víkendu platit úplný zákaz vycházení. Od pátečních 17 hodin do pondělních 5 hodin ráno budou smět lidé opustit domov jen se zvláštním povolením.
  • Evropská komise navrhla prodloužit uzavření vnějších hranic EU do 15. května. Návrh musí schválit členské státy.
  • Americký prezident Donald Trump pohrozil Světové zdravotnické organizaci (WHO) pozastavením plateb z amerických fondů. Organizace podle něj situaci kolem šíření koronaviru nezvládla a je příliš zaměřená na Čínu. WHO se vůči kritice ohradila. 
  • Ve státě New York vzrostl za poslední den počet zemřelých o 779, což je denní rekord.

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem překonal v Evropě hranici 750 tisíc. Vyplývá to z dat francouzské tiskové agentury AFP. Celosvětově se virem SARS-CoV-2 nakazilo přes 1,4 milionu lidí. V Evropě je tak více než polovina všech nakažených na světě. Více než sto tisíc nakažených už mají čtyři evropské země. Ke Španělsku, Itálii a Francii přibylo Německo.

Co do počtu obětí koronaviru je nejhůře zasaženou zemí světa Itálie, v počtu potvrzených případů nákazy je Itálie třetí po USA a Španělsku.

Vedle zdraví vyvstávají v souvislosti s koronavirovou krizí také otázky dopadu na hospodářství. Ekonomická čísla se už teď kvůli pandemii meziročně mění. 

Francouzské hospodářství v prvním čtvrtletí podle centrální banky pravděpodobně kleslo o šest procent, což je nejprudší tempo od druhé světové války.

I v Německu se počítá s hlubokou hospodářskou recesí, hrubý domácí produkt (HDP) se může snížit o 4,2 procenta. Ve společné zprávě to uvedly přední německé hospodářské instituty.

HDP v Itálii se do konce roku sníží až o devět procent. Předpokládá to obchodní svaz Confesercenti. Podle něj se tamní ekonomika potýkala s problémy už před vypuknutím koronavirové krize.

Události ČT: Omezení na Slovensku, americké epicentrum nákazy New York, otevřený Wu-chan (zdroj: ČT24)

Za porušení karantény hrozí v Německu vysoké pokuty

S velkými pokutami ve výši až 25 tisíc eur (680 tisíc korun) by měli počítat lidé, kteří poruší německé nařízení o dvoutýdenní karanténě. Ta se má až na drobné výjimky vztahovat na všechny, kdo od 10. dubna přicestují do spolkové republiky po delším pobytu v zahraničí.

Zavedení karantény navrhl v pondělí spolkovým zemím výbor německé vlády pro koronavirus. Opatření se nemá vztahovat na takzvané pendlery, tedy lidi, kteří každý den dojíždějí za prací přes hranice.

Podle Institutu Roberta Kocha je v zemi nyní víc než 103 tisíc nakažených, z nichž 1861 nemoci COVID-19 podlehlo. Jiné údaje, které vycházejí z informací od úřadů, uvádějí přes 107 tisíc nakažených a 2050 mrtvých. 

V Itálii klesá počet nových obětí

V Itálii zemřelo za posledních 24 hodin 542 lidí nakažených koronavirem, což je méně než v předchozích dvou dnech. Informoval o tom deník Corriere della Sera. Případů nákazy za den přibylo 3836, což je o osm stovek více, než italská civilní ochrana oznámila v úterý, kdy byl tento údaj nejnižší téměř za čtyři týdny.

Země uzavře své přístavy lodím, na nichž zachraňují migranty humanitární organizace. Vláda o tom podle Reuters rozhodla v noci na středu s tím, že italské přístavy nemohou být kvůli pandemii považovány za bezpečné. Rozhodnutí přišlo poté, co loď Alan Kurdi provozovaná nevládní organizací Sea-Eye vzala na palubu zhruba 150 lidí u libyjských břehů a zamířila s nimi k Itálii.

Ve dvou řeckých uprchlických táborech severně od Atén se nákaza koronavirem potvrdila u 28 migrantů. Oznámil to ministr pro migraci Notis Mitarakis. V táborech Malakasa a Ritsona, které jsou po prvních záchytech infekce už několik dní v karanténě, žije dohromady na 4800 lidí. V táborech na řeckých ostrovech dosud podle ministra nákaza evidována nebyla.

V Řecku se první případ nákazy koronavirem objevil koncem února. Dosud v zemi zemřelo nejméně 81 lidí s virem, nakažených je přes 1800.

Šíření nákazy zpomaluje také ve Švýcarsku a Rakousku. V zemi heltvétského kříže třetí den v řadě bylo méně než šest stovek případů, informoval Spolkový zdravotnický úřad (BAG). Rakušané hlásí nárůst o 343 nakažených.

Taktéž úřady v Nizozemsku a Belgii ohlásily méně nových úmrtí způsobených koronavirem i méně nových případů nákazy než v některých dnech na přelomu března a dubna. Belgická vláda eviduje za poslední 24hodinové období 1209 pozitivních testů na virus SARS-CoV-2, nizozemská 969.

Na Slovensku začalo platit omezení pohybu

Na Slovensku začíná platit citelné omezení volného pohybu lidí, opatření potrvá do 13. dubna. Dovoleno je vycházet například na nákup, k lekáři, do práce nebo do přírody v rámci okresu. Země zároveň obnovuje kontroly na hranicích. Dodržování nařízení kontrolují hlídky, na silnicích se tvoří kolony. Země eviduje téměř sedm set infikovaných a dvě úmrtí.

Španělsko má už více nakažených než Itálie. Za posledních 24 hodin zde přibylo téměř osm set obětí. Dohromady už jihoevropská země eviduje skoro 15 tisíc mrtvých a na 150 tisíc infikovaných.

O 541 úmrtí v nemocničním prostředí narostla bilance ve Francii. Nemocnice po celé zemi aktuálně evidují 7632 smrtelných případů, dalších 3237 obětí už nahlásily domovy pro seniory. Vládní statistika o obětech epidemie tedy narostla na téměř jedenáct tisíc úmrtí od začátku března. Více mrtvých bylo v této souvislosti hlášeno pouze z USA, Španělska a Itálie.

Ve Velké Británii otevřeli polní nemocnici, která má kapacitu čtyř tisíc lůžek. Nemocnice zpočátku převezme pět set pacientů z jednotek intenzivní péče. Virem SARS-CoV-2 se v zemi nakazilo přes 60 tisíc osob, víc než sedm tisíc zemřelo. Nová bilance znamená denní nárůst o 938 úmrtí, což je pro zemi nové maximum.

Na jednotce intenzivní péče stále zůstává premiér Boris Johnson. Ministr financí Rishi Sunak ve středu v podvečer uvedl, že se premiérův stav začal zlepšovat. „Na lůžku už seděl a pozitivně interagoval s lékařským týmem,“ řekl ministr financí. Johnson je kvůli těžkému průběhu nemoci COVID-19 na JIP v jedné z londýnských nemocnic od pondělí.

V Rusku rychle přibývá nakažených, v Srbsku úplný zákaz vycházení

Rusko již druhý den po sobě zaznamenalo zvýšení počtu osob nakažených koronavirem během 24 hodin o více než tisíc případů. Hlavním epicentrem nákazy je nadále Moskva. V zemi je evidováno 8672 případů koronavirové nákazy. Celkem zde dosud zemřelo 63 infikovaných lidí.

Srbská vláda zavádí na nadcházející víkend 60hodinový úplný zákaz vycházení. Od pátečních 17 hodin do pondělních 5 hodin ráno nebude smět opustit svůj domov nikdo, kdo nebude mít zvláštní povolení. S odvoláním na tamní úřady o tom informují německá média.

Srbové nesmějí nyní vycházet o víkendech od sobotních 13 hodin do pondělních 5 hodin a ve všední dny od 17 hodin odpoledne do 5 hodin ráno, výjimkou jsou akutní cesty k lékaři či noční pracovní směna. Lidé nad 65 let –⁠ na venkově nad 70 let –⁠ nesmějí vycházet nikdy. Srbsko eviduje 2447 nakažených koronavirem a 61 mrtvých.

V Polsku za poslední den podlehlo koronaviru třicet lidí, oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Podle listu Rzeczpospolita je to dosud nejvyšší počet úmrtí během jediného dne. Počet potvrzených případů nákazy v zemi stoupl o 357 na celkových 5205, z toho celkem 159 lidí zemřelo. Polsko 20. března vyhlásilo stav nouze, od konce března platí omezení pohybu lidí na veřejnosti.

Země EU se neshodly na záchranném plánu pro ekonomiky ani na rušení opatření

Ministři financí zemí Evropské unie se ani po dlouhém nočním jednání neshodli na společném plánu, jak povzbudit své ekonomiky po koronavirové krizi. Zástupcům vlád se nepodařilo najít kompromis v otázce vydání společných dluhopisů ani čerpání úvěrů z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), který plní roli záchranného fondu.

O co nejširší společné sdílení nákladů způsobených pandemií usiluje přibližně desítka zemí platících eurem v čele s Itálií a Španělskem, zatímco Německo či Nizozemsko se obávají zadlužování eurozóny. 

Členské státy EU se neshodly ani na společném plánu, který by koordinoval rušení mimořádných opatření zavedených kvůli koronaviru. Evropská komise chtěla ve středu původně prezentovat návrh strategie jejich uvolňování, po negativních reakcích části zemí jej však odložila přinejmenším o týden. 

Evropská komise navrhla prodloužit uzavření vnějších hranic EU do 15. května. Omezení se vztahuje na schengenské země a přidružené státy, celkem zahrnuje 30 zemí. Návrh musí schválit členské státy.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell po videokonferenci ministrů zahraničí zemí EU oznámil, že Unie část peněz určených na rozvojovou pomoc přesměruje na podporu boje s koronavirem a jeho následky ve zranitelných zemích, především v Africe. EU podle něj celkem vyčlení více než 20 miliard eur (560 miliard korun).

Trump pohrozil WHO zastavením plateb

V americkém státě New York za posledních 24 hodin narostl počet zemřelých o 779, což je denní rekord. Oznámil to guvernér státu Andrew Cuomo. Zároveň uvedl, že křivka nově nakažených se patrně zplošťuje, ale vše bude záležet na dodržování omezení pohybu. Podle Univerzity Johnse Hopkinse bylo v USA dosud potvrzeno přes 400 tisíc případů nákazy a téměř 13 tisíc mrtvých.

Americký prezident Donald Trump se opřel do Světové zdravotnické organizace (WHO). Pohrozil pozastavením plateb z amerických fondů, což zdůvodnil tím, že tato agentura OSN situaci kolem šíření koronaviru nezvládla. „Neříkám, že to uděláme, ale nad ukončením financování se zamyslíme,“ uvedl. Trump také tvrdí, že je WHO příliš zaměřená na Čínu.

Ředitel WHO pro Evropu Hans Kluge reagoval poznámkou, že pozastavení financování v akutní fázi pandemie není dobrý nápad, a popřel, že by organizace jakkoli stranila Číně. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus se ohradil proti Trumpově snaze získat politické body na pandemii.

USA v nadcházejících týdnech získají 110 tisíc plicních ventilátorů. Podle Trumpa tyto přístroje ale nakonec nebudou třeba. Šéf Bílého domu také uvedl, že se Spojené státy zřejmě blíží vrcholu epidemie.

Čínský Wu-chan se otevřel světu. Jen ve středu ho opustí přes 60 tisíc lidí

Čínský Wu-chan, odkud se začal šířit do světa koronavirus, se ve středu po více než dvou měsících otevřel. Na wuchanském letišti byly obnoveny vnitrostátní lety s výjimkou těch do Pekingu a podle agentury Reuters jedenáctimilionové město od půlnoci do rána místního času letecky opustilo přes 10 tisíc lidí.

Podle počtu předem zakoupených lístků se očekává, že dalších 55 tisíc osob odjede z Wu-chanu ještě ve středu vlakem.

Koalice pod vedením Rijádu zahájí v Jemenu klid zbraní

Saúdská Arábie, která stojí v čele vojenské koalice, jež léta bojuje na straně jemenské vlády proti šíitským povstalcům, bude od čtvrtečního poledne dva týdny dodržovat klid zbraní, a to v reakci na výzvu OSN k ukončení bojů kvůli hrozbě propuknutí nákazy koronaviru v Jemenu.

Představitelé Saúdské Arábie zároveň uvedli, že cílem klidu zbraní je dát povstalcům, jež podporuje Írán, šanci připojit se k mírovým rozhovorům pod záštitou OSN. Jednání by mohla pět let trvající konflikt ukončit.

Ve válkou zmítané zemi dosud žádný případ koronaviru potvrzen nebyl, panují však obavy z toho, že boji zdevastovaný zdravotnický systém by nebyl schopen náporu nakažených čelit.