Počet nakažených koronavirem ve světě přesáhl sto tisíc. První případ hlásí Slovensko

Události: Koronavirus ve světě (zdroj: ČT24)

Nákaza novým typem koronaviru se po celém světě od začátku jeho šíření potvrdila u více než sto tisíc lidí. Vyplývá to z údajů na speciálním webu badatelů z americké Johns Hopkins University, kteří globální epidemii monitorují. Nový koronavirus se už rozšířil do více než osmdesáti zemí, v pátek potvrdilo svého prvního nakaženého i Slovensko. První případ nákazy zaznamenaly také Srbsko či Vatikán. Rakousko zavádí namátkové zdravotní prohlídky na hranicích s Itálií.

Prvním slovenským pacientem s nemocí COVID-19 je dvaapadesátiletý muž, nyní je v izolaci v nemocnici v Bratislavě, uvedl premiér Peter Pellegrini. Dodal, že ho kvůli zhoršenému stavu převezli do nemocnice, kde se jeho stav zlepšil.

Vzhledem k tomu, že v poslední době nebyl nemocný v zahraničí, jde podle premiéra o sekundární nákazu. Nedávno byl v Benátkách jeho syn. „Navzdory tomu, že syn nevykazuje žádné známky onemocnění, je zdravý, mohlo dojít k přenosu na otce jeho prostřednictvím,“ připustil Pellegrini. 

Hygienici nyní hledají všechny, s kým nemocný přišel do styku. „Nic tragického se neděje,“ uvedl na tiskové konferenci hlavní hygienik Ján Mikas. Podle něj se dá očekávat, že se v následujících dnech v zemi vyskytnou další případy.

Slovensko po potvrzení prvního případu zakáže lety do Itálie a exkurze škol do zahraničí. Uzavře nemocnice a věznice pro návštěvy. 

Brífink Petera Pellegriniho k výskytu koronaviru na Slovensku (zdroj: ČT24)

Šest stovek nemocných v Německu

Nejhorší situace v Evropě stále zůstává v Itálii, kde nemoci COVID-19 podlehlo už 197 lidí a víc než čtyři tisíce šest set se nakazilo. Šíření nákazy se tam nedaří zastavit. První případ v pátek oznámil také Vatikán. V předchozích dnech byl na koronavirus testován i papež František, jeho výsledky nákazu nepotvrdily. 

Rakousko zavádí na hranicích s Itálií namátkové zdravotní prohlídky. Opatření bude platit od pondělí prozatím dva týdny. Země také přeruší přímé letecké spojení s Jižní Koreou, Íránem a italskými městy Milánem a Bolognou. Rakousko eviduje 66 nakažených, postižené jsou všechny spolkové země.

V nemocnici v nizozemském Rotterdamu zemřel na nemoc šestaosmdesátiletý muž, který je její první tamní obětí. V zemi ve čtvrtek prudce narostl počet potvrzených případů nákazy, nyní jich je podle Nizozemského ústavu pro veřejné zdraví a životní prostředí 128.

Podobná je situace v sousední Belgii, kde počet potvrzených případů nákazy dosáhl 109. Počet nakažených stále roste také v Německu, kde překonal hranici šesti set. 
Druhou oběť koronaviru potvrdilo Spojené království. Počet nakažených v zemi vzrostl na 164.

Ve Francii už zemřelo devět lidí. Od předchozí oficiální bilance ze čtvrtečního večera přibyli dva mrtví, bilance nakažených narostla na 613 případů. Země zavře školky, základní a střední školy v nejpostiženějších regionech Oise a Haut-Rhin. Opatření bude platit od pondělí a potrvá dva týdny.

Švýcarsko vyzvalo lidi starší 65 let, aby se vyhnuli cestování hromadnou dopravou v dopravních špičkách a nenakupovali v době, kdy jsou obchody plné. Mají rovněž omezit kontakty s jinými lidmi, pokud nejsou nutné. Země dosud eviduje více než dvě stě nakažených a ve čtvrtek ohlásila svou první oběť nemoci COVID-19.

Americký prezident Donald Trump svým podpisem schválil mimořádný finanční balíček v hodnotě 8,3 miliardy dolarů (186,5 miliardy korun) určený na boj proti epidemii, informovala agentura AP. Nemoci COVID-19 podlehlo ve Spojených státech už 14 lidí a přes dvě stě se virem infikovalo.

Jihokorejští zdravotníci převážejí jednoho z nakažených koronavirem
Zdroj: Kim Kyung-Hoon/Reuters

Jihokorejský prezident vyhlásil koronaviru válku

V Jižní Koreji v posledních dnech přibývá případů rychleji než v Číně, odkud se virus začal původně šířit. Dosavadní bilance tam činí 6593 případů infekce a 42 mrtvých. Naprostá většina nakažených je z města Tegu a okolí. Prezident Mun Če-in vyhlásil rychle se šířící nákaze válku.

Soul v pátek ostře protestoval proti opatřením, která ohlásil japonský premiér Šinzó Abe. Ti, kdo přicestují do Japonska z Jižní Koreje ale i Číny, musí podstoupit dvoutýdenní karanténu. Od soboty pak lidé z těch oblastí Jižní Koreje, které jsou obzvlášť sužované nákazou, do Japonska vůbec nemohou.

Soul tento krok považuje za „nepřiměřený a politováníhodný“. „Japonská vláda ve skutečnosti vyhlásila zákaz vstupu pro všechny naše lidi,“ řekl jihokorejský premiér Čong Sje-kjon. 

Soul nyní zváží „všechna možná“ protiopatření, uvedlo ministerstvo zahraničí. Mohl by Japonsko označit za rizikovou oblast kvůli výskytu infekčních nemocí nebo zavést vlastní omezení pro lidi přijíždějící z Japonska. Jižní Korea zatím žádné odvetné kroky proti více než devadesáti zemím, které zakázaly nebo omezily vstup pro její občany, nepodnikla. 

Dítě s rouškou v Šanghaji
Zdroj: Reuters/Aly Song

V pevninské Číně, do které se nepočítá autonomní Hongkong a Macao, ve čtvrtek počet nově nakažených vzrostl o 143, třicet pacientů nemoci COVID-19 podlehlo. Novým typem koronaviru se dosud v zemi nakazilo 80 552 lidí a 3042 na něj zemřelo, uvedly čínské úřady v aktualizované bilanci.

Devětadvacet úmrtí zaznamenaných ve čtvrtek připadá na provincii Chu-pej, která je považována za ohnisko nákazy. Chu-pej za čtvrtek vykázala 126 nových případů nákazy. Celkem tam COVID-19 dosud podlehlo 2931 lidí.

Zásoby pro KLDR, do Bhútánu nesmí turisté

Organizace Lékaři bez hranic podle BBC posílá do Severní Koreje zásoby zdravotnických pomůcek včetně ochranných masek a rukavic. Součástí dodávky, která putuje do KLDR přes Peking, jsou i hygienické prostředky. Země navzdory odhadům vědců tvrdí, že se v zemi dosud žádný případ nemoci COVID-19 neobjevil.

První případ nákazy naopak potvrdil Bhútán. Pacientem je šestasedmdesátiletý americký turista, u kterého se krátce po příjezdu do země objevily příznaky. Muž, který se léčil s vysokým krevním tlakem, je nyní v izolaci.

Himálajská monarchie se kvůli zavlečení koronaviru do země rozhodla od pátku na následujících 14 dní kompletně uzavřít pro turisty.

Itálii se nedaří zastavit šíření koronaviru (zdroj: ČT24)

Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje, že země neberou hrozbu koronavirem dost vážně. Podle WHO je celá řada států, které „neprojevily dostatečné politické úsilí vůči hrozbě, které čelíme“. „Tohle není žádné cvičení. Tato epidemie je hrozbou pro všechny země, bohaté i chudé,“ varoval šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.