„Náš nepřítel je zde, ne v Americe.“ Íránci znovu protestovali proti režimu

Události: V Íránu druhým dnem pokračovaly protivládní protesty (zdroj: ČT24)

V Teheránu a dalších íránských městech druhým dnem lidé protestují proti režimu v reakci na sobotní přiznání íránských revolučních gard k sestřelení ukrajinského letadla se 176 lidmi na palubě. Protesty už na Twitteru podpořil americký prezident Donald Trump. Během sobotní demonstrace, kterou úřady rozehnaly, byl zadržen britský velvyslanec kvůli podezření z podněcování protivládních protestů. Londýn obvinil Teherán z porušení mezinárodního práva.

Demonstranti skandují hesla proti režimu a nespokojenost dávají najevo také na sociálních sítích. „Lžou, že naším nepřítelem je Amerika. Náš nepřítel je právě tady,“ skandovali před teheránskou univerzitou.

Lidé vyšli do ulic poté, co se íránské revoluční gardy v sobotu přiznaly k sestřelení ukrajinského letadla, na jehož palubě zemřelo 176 lidí, vesměs Íránců nebo lidí s dvojím občanstvím. Od středy, kdy bylo letadlo sestřeleno, přitom íránské úřady zodpovědnost za tragédii odmítaly.

Skandováním „Smrt diktátorovi!“ v sobotu mnozí vyjadřovali hněv vůči nejvyššímu duchovnímu vůdci ajatolláhu Alímu Chameneímu. O protestech informovala i polostátní média, videa z demonstrací se šířila po sociálních sítích. Pořádková policie použila proti tisícům protestujících slzný plyn a v neděli do hlavního města přesunula posily.

„Omluvte se a odstupte,“ vyzval na titulní straně reformní list Etemád. Jde podle něj o „požadavek lidu“, aby odešli ti, kdo jsou zodpovědní za nezvládnutí krize kolem pádu letadla. Jiný, umírněný deník napsal, že by měli být odvoláni či odstoupit ti, kteří odkládali zveřejnění příčin katastrofy, čímž poškodili důvěru lidí ve státní zřízení.

Demonstranti v Teheránu
Zdroj: Wana News Agency/Reuters

Šéf Bílého domu Donald Trump protivládní demonstranty podpořil. Na Twitteru napsal, že jeho administrativa demonstrace podrobně sleduje, a vyzval íránské úřady, aby umožnily organizacím pro lidská práva protesty monitorovat. „Nesmí dojít k dalšímu masakru pokojných demonstrantů ani k zablokování internetu. Svět vás sleduje,“ zdůraznil Trump.

Zadržený britský velvyslanec

Íránské ministerstvo zahraničí si předvolalo britského velvyslance, aby vysvětlil svou účast na sobotní nepovolené demonstraci, při které jej nakrátko zadržela policie. Před velvyslanectvím podle agentury AFP demonstrovalo sto až dvě stě lidí, kteří spálili britskou vlajku.

Velvyslanec Rob Macaire už dříve na Twitteru napsal, že se neúčastnil žádné demonstrace, ale že šel na akci k uctění obětí ze sestřeleného letadla. Uctění památky obětí pokládá za normální, a to tím spíše, že mezi oběťmi byli také britští občané. Místo opustil hned poté, co začala zaznívat protivládní hesla.

Britský ambasador byl zatčen před jednou z teheránských univerzit, které se staly centrem demonstrací. „Zatčení našeho velvyslance v Teheránu bez důvodu a bez vysvětlení je hrubým porušením mezinárodního práva,“ uvedl v reakci britský ministr zahraničí Dominic Raab.

Provládní demonstranti vyrazili v neděli před sídlo britské ambasády v Teheránu, kde pálili britské, americké a izraelské vlajky. Zástupce Londýna vinili z účasti na nepovolených protestech.

Provládní demonstranti v Teheránu zapalovali britské, izraelské a americké vlajky
Zdroj: ČTK/AP/Ebrahim Noroozi

Listopadové protesty režim tvrdě potlačil

Zemí prošla vlna protestů už v listopadu. V Teheránu a dalších městech při demonstracích zemřelo nejméně 300 lidí. Íránci vyšli do ulic poté, co vláda rozhodla o zvýšení cen benzinu až trojnásobně.

Úřady následně při protestech zablokovaly přístup na internet a proti demonstracím, které přerostly v nesouhlas s náboženským vedením země, tvrdě zakročily. Podle organizace Amnesty International íránské bezpečnostní složky po neozbrojených demonstrantech střílely.