Stovky Íránců v ulicích Teheránu požadovaly odchod Chameneího

Několik stovek lidí v Teheránu demonstrovalo proti íránské vládě a duchovnímu vůdci ajatolláhu Alímu Chameneímu. Agentura Reuters poznamenala, že o protivládních protestech nezvykle informovala i íránská polovládní tisková kancelář Fars, která má blízko k íránským revolučním gardám. Ty se v sobotu přiznaly k sestřelení ukrajinského dopravního letadla se 176 lidmi na palubě.

Agentura Fars, která z demonstrace zveřejnila také snímky, uvedla, že protestu se zúčastnilo sedm set až tisíc lidí. Napsala také, že dav v ulicích strhával plakáty s bývalým velitelem gard Kásemem Solejmáním, kterého Američané minulý týden zabili v Bagdádu.

Podle Reuters se demonstranti skandováním dožadovali rezignace Chameneího. Video, ve kterém lidé demisi požadují, bylo zveřejněno na Twitteru, jeho pravost ale nebylo možné potvrdit.

Velitel letectva a protivzdušné obrany íránských revolučních gard Amír Alí Hádžízádeh v sobotu uvedl, že ukrajinský letoun byl omylem pokládán za nepřátelskou střelu s plochou dráhou letu.

Ajatolláh Alí Chameneí vyjádřil soustrast pozůstalým a vyzval ozbrojené síly, aby okolnosti incidentu objasnily. Íránský prezident Hasan Rouhání se za událost omluvil svému ukrajinskému protějšku.