A jak byste to udělal vy, opřel se Johnson kvůli brexitu do kritika Corbyna

Události: Země EU řeší, zda a jak dlouhý odklad brexitu Velké Británii povolí (zdroj: ČT24)

Boris Johnson trvá na tom, že brexit ke konci října by byl v nejlepším zájmu Spojeného království. Do Bruselu znovu vzkázal, že si nepřeje další odklad. Britský premiér to zdůraznil během interpelací v Dolní sněmovně. Johnson při této příležitosti vyzval lídra labouristické opozice Jeremyho Corbyna, aby vysvětlil, jak by brexit uskutečnil on.

Podle Johnsona má Corbyn stále čas na to, „aby lidem této země vysvětlil, jak on navrhuje ctít svůj slib, který opakovaně učinil“, jak by naplnil vůli lidu a dokončil brexit. Johnson zdůraznil, že nyní je třeba vyčkat, jak ostatní země Evropské unie rozhodnou o britské žádosti o odklad brexitu.

Konzervativci jsou podle premiéra stranou, která brexit naplní navzdory tomu, že opozice činí vše pro zablokování vyjednané dohody. Corbyn konstatoval, že „parlament by měl mít nezbytný čas“ k prostudování brexitové dohody dojednané premiérem a souvisejícího zákona, který její ustanovení převede do britského práva.

Podle britských médií se Johnson s Corbynem krátce setkali už ráno. Premiér však neuspěl se svou snahou získat labouristy pro časový plán, který by umožnil brexit dále neodkládat. „Corbyn dal najevo, že nemá jinou politiku než další odklady a trávení roku 2020 referendy,“ citovala agentura Reuters nejmenovaný zdroj z Konzervativní strany.

ŽIVĚ: Jednání britské Dolní sněmovny (anglicky bez tlumočení) (zdroj: ČT24)

Média zaujaly některé Johnsonovy nepřesné výroky

Britští novináři v souvislosti s interpelacemi upozorňují, že předseda vlády před poslanci pronesl několik nepravdivých tvrzení.

Johnson například prohlásil, že parlament přímo schválil jeho verzi „rozvodové“ dohody.„Boris Johnson říká, že svou brexitovou dohodu včera večer dostal ‚skrz parlament‘. Nic takového se nestalo. Vyhrál v této věci jediné hlasování a další brzy nato prohrál. Bylo to teprve podruhé v dějinách, co vláda prohrála hlasování o harmonogramu,“ komentoval premiérova slova reportér televize Sky News Rob Powell.

Přinejmenším sporné je také Johnsonovo tvrzení, že při zavedení nově dojednaných podmínek britského odchodu z EU by nevznikly kontroly mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království. Na základě upravené brexitové dohody by totiž Severní Irsko v praxi zůstalo v celní unii EU a řídilo by se některými pravidly jednotného evropského trhu.

BBC připoměla, že při přesunu zboží z Velké Británie do Severního Irska by tak firmy musely vyplňovat celní prohlášení a potravinářské produkty by procházely kontrolami. Britský ministr pro brexit Stephen Barclay navíc v pondělí potvrdil, že ani obchodování v opačném směru by se neobešlo bez papírování.

Vztyčení těchto obchodních bariér je hlavním důvodem, proč dohodu premiéra Johnsona nepodporuje severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), která je de facto koaličním partnerem vládních konzervativců. Při dnešním premiérově výroku o absenci kontrol zvedl poslanec DUP Nigel Dodds obočí tak vysoko, že mu „málem uletělo“ z obličeje, uvedl na Twitteru zpravodaj webu Huffington Post Paul Waugh.

Johnson poslal v sobotu do Bruselu dopis s žádostí o odklad brexitu, když se mu nepodařilo prosadit novou rozvodovou dohodu s EU v parlamentu. K poslání žádosti do Bruselu jej nutil zákon z počátku září. Premiér zaslal žádost nepodepsanou a přidal ještě jeden dopis, tentokrát podepsaný, v němž uvedl, že považuje odklad brexitu za chybu a že s ním nesouhlasí.

Paříž s podporou odkladu váhá, Tusk i Sassoli jsou pro

Johnson nyní šéfovi Evropské rady Donaldu Tuskovi zopakoval, že nepovažuje další odklad za správné řešení. „Ve svém telefonickém rozhovoru jsem premiérovi Borisi Johnsonovi vysvětlil důvody, proč doporučuji EU27, aby žádost Spojeného království o odklad přijala,“ reagoval na Twitteru Tusk. Za odklad brexitu se postavil ve středu také předseda Evropského parlamentu David Sassoli.

Největším odpůrcem odkladu brexitu je zřejmě Francie. Francouzská státní tajemnice pro evropské záležitosti Amélie de Montchalinová ve středu ale naznačila, že by Paříž mohla souhlasit s „čistě technickým odkladem v řádu dnů“. Jakékoli další vyjednávání o brexitové dohodě ale kategoricky odmítla.

Pokud se prezidenti a premiéři 27 zemí EU nedokážou dohodnout na odkladu na dálku, budou se zřejmě muset sejít na mimořádném summitu.