Britští poslanci odhlasovali dodatek, který počítá se schválením dohody i odkladem brexitu

Britští poslanci odhlasovali dodatek donedávna konzervativního poslance Olivera Letwina, který počítá s pozdržením schválení brexitové dohody, dokud nebudou odsouhlaseny potřebné prováděcí zákony. Návrh, který má zabránit tvrdému brexitu, v podstatě nutí premiéra Borise Johnsona žádat Unii o odklad. Ten to přesto odmítá a chce nechat poslance v pondělí hlasovat o dohodě. Aktuální termín brexitu je 31. října.

On-line přenos

Britští poslanci řeší novou brexitovou dohodu

  • 20:00

    Vážení čtenáři, on-line reportáž z dění kolem brexitu pro tuto chvíli končí. Děkujeme za pozornost.

  • 19:26

    O aktuální situaci kolem brexitu už s britským premiérem Johnsonem telefonicky hovořil francouzský prezident Emmanuel Macron, uvedl Elysejský palác. Francie požaduje urychlené vyjasnění záměrů britské vlády.

  • 19:23

    Podle vlivného labouristy Hilaryho Benna je "naprosto jasné", že premiér Johnson musí do půlnoci odeslat žádost o odklad brexitu. Právě Bennem předložený dodatek schválený v září zajistil, že pokud nebude do 19. října schválena dohoda, brexit musí být odložen.

Letwinův dodatek, pro který hlasovala většina 322 poslanců, stanoví, že vláda by i v případě vítězství dostala „plnohodnotný“ souhlas s brexitovou dohodou až po prosazení příslušného ratifikačního zákona. Londýn by tedy musel požádat o další odklad brexitu, jak ukládá zákon z minulého měsíce.

Autoři dodatku uvádí, že jejich cílem je zabránit možnosti, že by Británie nakonec stejně 31. října opustila EU bez „rozvodové“ dohody, protože zákon o podmínkách brexitu by se do té doby nestihl schválit.

Johnsonova vláda má v plánu nechat poslance o smlouvě hlasovat příští týden. Překážka ale ještě může nastat kvůli tomu, že předseda parlamentu John Bercow může hlasování o dohodě nepřipustit, protože podle jednoho z pravidel nemůže být předložen stejný návrh ve sněmovně dvakrát během jedné parlamentní schůze. Bercow chce v této otázce rozhodnout až v pondělí.

Události: Britský parlament odsunul hlasování o brexitové dohodě (zdroj: ČT24)

Johnson: Další odklad je nesmysl

Britští zákonodárci naposledy zasedli v sobotu do svých lavic před 37 lety kvůli argentinské invazi na Falklandských ostrovech.

Podle Johnsona mají poslanci „historickou příležitost“. Jeho návrh „rozvodové“ dohody prý umožní celému Spojenému království opustit EU v aktuálním termínu na konci měsíce. Je načase posunout se dál a vybudovat nové partnerství s EU, prohlásil ve své úvodní řeči. Další odklad, o který možná bude muset požádat, označil za nesmysl.

Proti dohodě se kromě opozice postavila i severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), která donedávna svými deseti hlasy vládě zajišťovala hlasovací většinu. Proti dohodě se jasně vymezují také skotští nacionalisté (SNP) a liberální demokraté.Dohodě naopak vyjádřilo podporu deset zástupců Labouristické strany. Labouristické vedení přitom vyzvalo k odmítnutí ujednání. Podle šéfa strany Jeremyho Corbyna je nová verze dohody ještě horší než ta původní. 

„Dnešní schválení dohody brexit neukončí. Neposkytne zemi jistotu a poslední slovo by měli mít lidé,“ zdůraznil v debatě Corbyn. Upravené podmínky brexitu jsou podle šéfa hlavní opoziční strany ještě horší než původní verze, kterou Dolní sněmovna třikrát odmítla. Ačkoli chápe „frustraci a únavu“ Britů, jeho poslanci se prý nenechají oklamat „prázdnými“ sliby vlády.

Předchozí rozvodová smlouva padla hlavně kvůli takzvané irské pojistce, která již v novém ujednání není. Do právní dohody byla začleněna doložka zamezující vytvoření hranice mezi oběma Irsky. Severoirský parlament by přitom měl každé čtyři roky hlasovat o tom, zda fakticky zůstane součástí vnitřního unijního trhu, nebo ne. V takovém případě by se celní prohlídky odehrávaly v přístavech a na moři.

„Dohoda je podle nás škodlivá. Nedodržela sliby, které nám premiér dal o tom, že celé království opustí Evropskou unii. Severní Irsko v podstatě nechává na evropském jednotném trhu,“ upozornil mluvčí DUP Sammy Wilson.

EU nemusí další odklad schválit

Unijní summit již dohodu schválil, v případě, že ujednání podpoří i britští zákonodárci, bude o něm hlasovat ještě europarlament. Pokud jde o odklad brexitu, není jisté, že Unie toto opatření v pořadí již potřetí schválí, varoval v pátek francouzský prezident Emmanuel Macron spolu s irským premiérem Leem Varadkarem. Státy EU by musely rozhodnout jednomyslně.