Spojené státy vyjádřily podporu Hongkongu, Čína mluví o vměšování

Události ČT: Obyvatele Hongkongu znepokojují neověřené zprávy o obětech policejního násilí (zdroj: ČT24)

Americká Sněmovna reprezentantů schválila tři zákony, jimiž podpořila demonstranty v Hongkongu, kteří ve velkoměstě bojují za posílení demokracie. Přijatá opatření se nelíbí Pekingu, který Washington vyzval, aby se nevměšoval do záležitostí Číny. Hongkongští prodemokratičtí zákonodárci zároveň přerušili výroční proslov Čínou podporované správkyně města Carrie Lamové.

Jeden návrh zákona přijatý v úterý dolní komorou amerického Kongresu odsuzuje kroky Číny při řešení situace v Hongkongu. Druhé přijaté opatření požaduje každoroční vyhodnocení míry, s jakou Peking autonomii finančního velkoměsta omezuje; třetí má zajistit, aby se americké zbraně neobjevily v rukou hongkongské policie.

Čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Peking se proti novým zákonům zásadně staví, a pokud vstoupí v platnost, poškodí to vztahy obou zemí. Lítost nad opatřeními Washingtonu vyjádřilo také Čínou dosazené vedení Hongkongu.

Demonstranti v Hongkongu už několik měsíců protestují proti omezování svobod ze strany pevninské Číny a dožadují se demokratických reforem. Protestní akce v poslední době přerůstají v násilnosti, při nichž policisté zasahují proti demonstrantům vodními děly, slzným plynem, pepřovým sprejem, obušky, gumovými projektily. Ve dvou případech použili ostrou palbu.

Policie zásahy zdůvodňuje radikalizací protestujících, kteří na příslušníky bezpečnostních sil často házejí kameny a zápalné láhve. Od června už zadržela více než 2300 lidí, tisíce osob byly zraněny.

Opozice přerušila výroční projev Lamové

Správkyni města Lamovou, která je nejméně populární vůdkyní Hongkongu od jeho převedení z britské pod čínskou správu v roce 1997, ve středu skandující prodemokratičtí zákonodárci donutili přerušit a posléze ukončit projev v místním parlamentu. Správkyně avizovala, že jeho tématy budou hlavně pozemky a bydlení. 

Zástupci opozice se dali do křiku a správkyni nazývali „matkou mafiánské policie“. V rukou drželi fotky mávající Lamové, jejíž ruce dobarvili červenou barvou znázorňující krev. Další měli na obličeji nasazené masky s fotografií čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Lamová nehodlá rezignovat

Výroční projev byl nakonec odvysílán on-line. „Jakékoli činy, které propagují nezávislost Hongkongu a ohrožují suverenitu, bezpečnost a rozvoj země, nebudou tolerovány,“ prohlásila Lamová. Následně se pustila do detailního popisu plánu na řešení nedostatku dostupného bydlení, který je dlouhodobě důvodem nespokojenosti občanů.

Svou řečí však Lamová vyvolala jen nové rozhořčení kritiků, podle nichž je správkyně hluchá k obavám demonstrantů o budoucnost poloautonomního Hongkongu.

Na tiskové konferenci pak Lamová zopakovala, že nehodlá rezignovat na svou funkci, a odmítla také dva z pěti základních požadavků účastníků protestů – amnestii pro obviněné demonstranty a plně svobodné volby. Jejich vyhlášení není v její pravomoci, dodala.

Hongkongská Občanská fronta za lidská práva oznámila, že jejího vůdce Jimmyho Shama, který patří mezi organizátory protestů, napadla několik hodin po přerušeném projevu skupina mužů s kladivy. Fotografie zveřejněné na sociálních sítích ukazují zkrvaveného Shama ležícího na ulici. Je to už podruhé od začátku protestů, co byl napaden.

Zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová k vývoji v Hongkongu (zdroj: ČT24)