Trump se v OSN opřel do Číny i Íránu: „Nevyhledáváme konflikt, ale budeme bránit naše zájmy“

Trump se v projevu na Valném shromáždění OSN dotknul migrace, ale také Íránu (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump na 74. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku kritizoval Írán kvůli jeho „touze po krvi“ a Čínu za její obchodní praktiky. Se svým projevem vystoupil jako druhý řečník hned po brazilském prezidentovi Jairu Bolsonarovi. Letošní zasedání se odehrává v době napjatých vztahů mezi USA a Íránem. Naposledy Washington Teherán obvinil, že stojí za nedávnými útoky na ropná zařízení v Saúdské Arábii.

Trump se nejdříve dotkl stavu ekonomiky USA, které se podle něj daří. Vzápětí ale odkázal na obchodní praktiky Číny, které kritizoval. „Chceme férový a reciproční obchod,“ uvedl. Zároveň připomněl, že Spojené státy monitorují situaci v Hongkongu. 

Servítky si šéf Bílého domu nebral ani vůči Íránu, o němž mluvil jako o zemi s historií smrti a ničení. Žádný odpovědný stát by podle něj neměl subvencovat krvelačnost Íránu. Ten by se měl podle něj starat o svůj lid místo toho, aby vyhrožoval okolním zemím.

Spojené státy podle něj nikdy nedopustí, aby země získala jaderné zbraně. Doplnil, že z toho důvodu odstoupil od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015. 

Zdůraznil také, že USA nevyhledávají s nikým konflikt, ale budou vždy hájit americké národní zájmy. Budoucnost podle něj nepatří globalistům, ale vlastencům a silným suverénním státům. „Svobodný svět musí vzít za své své národní kořeny. Nesmí se je pokoušet vymazat nebo nahradit,“ vyzval.

Trump dále hovořil o migraci, kterou nazval jednou z nejzásadnějších hrozeb, kterým svět čelí. „Dnes bych chtěl aktivistům za otevřené hranice, kteří se halí do rétoriky sociální spravedlnosti, říct toto: vaše politika není spravedlivá. Vaše politika je krutá a zlá,“ prohlásil.

„Umožňujete zločineckým skupinám, aby lovily nevinné muže, ženy a děti,“ řekl také. „Když podrýváte bezpečnost na hranicích, podrýváte lidská práva a lidskou důstojnost,“ tvrdí americký prezident.

Události: Začalo zasedání VS OSN, podle Trumpa patří budoucnost vlastencům (zdroj: ČT24)

Nezmínil Evropu, reagoval Babiš s údivem na Trumpův projev

Trump v OSN prohlásil, že USA uzavřou s Velkou Británií po jejím vystoupení z EU výjimečnou dohodu. Na okraj Valného shromáždění OSN plánuje jednání s britským premiérem Borisem Johnsonem, jehož tématem bude očividně i brexit a budoucí obchodní vztahy mezi Londýnem a Washingtonem.

„Co mě překvapilo, ne teda dobře pro nás, že v projevu nepadlo slovo Evropa, že pan prezident Trump mluvil o tom, že chystá velice speciální a dobrou dohodu s (britským) premiérem (Borisem) Johnsonem,“ reagoval český premiér Andrej Babiš (ANO), který je rovněž v New Yorku. „Ta Evropa mně tam chyběla. To není dobře a je to pro nás k zamyšlení,“ dodal.

Babiš zmínil, že se v pondělí neformálně setkal mimo jiné s kolegy z Belgie, Lucemburska, Malty či Irska, se kterými na téma obchodování s USA hovořil.

Trump v projevu rovněž hovořil i tom, že američtí spojenci musí nést rovným dílem náklady na obranu. Americký prezident dlouhodobě trvá na tom, aby členové NATO včetně Česka odváděli na armádu dvě procenta HDP.

„Mluvil o tom, že spojenci mají plnit závazky, to je klasické. Že máme zvyšovat naše závazky z hlediska zbrojení,“ uvedl Babiš k Trumpovým slovům. Většina aliančních zemí včetně Česka dvouprocentní závazek neplní. Tohoto výdajového cíle chtějí dosáhnout v roce 2024. 

Premiér Babiš a ministři se kromě programu v OSN snaží také podpořit české firmy, které se pokoušejí uspět na americkém trhu. Prohlédli si projekt, který od loňska pomohl se začátky v USA už 37 společnostem – takzvaným start-upům. Každá z vybraných firem může získat podporu od Czechinvestu až jeden milion korun během tří měsíců. Naprostá většina působí v Americe i po skončení státní podpory.

Český premiér má v plánu i jednání se zahraničními představiteli. Prohlásil, že mu britský premiér Boris Johnson při setkání slíbil schůzku se skupinou V4, a to možná ještě v první polovině října. Babiš se také setká s prezidenty Ukrajiny a Turecka.