Bavič Harris půjde za mříže, sexuálně zneužíval nezletilé dívky

Londýn - Pět let a devět měsíců. Tak dlouho bude australský bavič a zpěvák Rolf Harris ve vězení za sexuální zneužívání nezletilých dívek. Jedné z nich bylo pouhých sedm let. Čtyřiaosmdesátiletý Harris patřil dlouhá léta k výrazným osobnostem Británie. Jeho zatčení a odsouzení byly pro mnohé obyvatele šokem. On sám vinu popírá.

Odsouzený neprojevil žádnou lítost, oznámil soudce. Upozornil také na to, že Harris se k některým svým obětem choval zvlášť odpudivě. „Z důkazů je jasné, že to, co jste udělal, mělo velmi nepříznivý dopad na každou oběť,“ uvedl Nigel Sweeney.  

Britský soud v pondělí shledal Harrise vinným ze sexuálního zneužívání dětí ve všech 12 bodech obžaloby. Obvinění před londýnským soudem čelil od loňského září. Do vynesení dnešního rozsudku byl propuštěn na kauci. K soudu dnes přišel v doprovodu dcery, ale bez manželky, napsal server BBC.  

Harrise zatkla policie loni v březnu. Obviněn byl podle agentury Reuters ze sexuálních zločinů vůči čtyřem nezletilým dívkám, z nichž nejmladší bylo sedm let. Svých činů se dopouštěl v průběhu let 1968 až 1986.  

Rolf Harris
Zdroj: Carl De Souza/ČTK/PA

Harris byl oblíbenou osobností diváků v Británii a Austrálii po více než 50 let. Vystupoval v televizních zábavných pořadech a skládal a zpíval písně, ze kterých vzešlo i několik hitů. Od britských a australských úřadů obdržel řadu vysokých vyznamenání za zásluhy v oblasti kultury obou zemí.

Policie muže dopadla v rámci vyšetřování dalších veřejně známých osob podezřelých z pedofilie, především bývalého moderátora BBC Jimmyho Savilea. V posledních letech upadli do podezření například i rozhlasový moderátor Dave Lee Travis, komik Jim Davidson či vlivný publicista Max Clifford.