„Mayová v obležení“, „ukradený brexit“. Parlament se chopil moci, všímají si britské deníky

Spolupracovník ČT Kytka: Hlasování o alternativách může v důsledku pomoci Mayové prosadit dohodu (zdroj: ČT24)

Nad brexitem převzal kontrolu parlament, shodují se britské deníky. Pondělní vývoj ve sněmovně hodnotí jako další porážku premiérky Theresy Mayové. Parlament si vynutil, že bude moci ve středu hlasovat o vlastních alternativních návrzích, což je v Británii nebývalé. Podle některých listů se otevřela cesta pro některou z „měkčích“ variant rozvodu s Evropskou unií.

Poslanci Dolní sněmovny si v pondělí vynutili možnost projednat ve středu nevládní, poslanecké návrhy na podobu britského odchodu z Evropské unie. Ministerstvo pro brexit výsledek hlasování označilo za nebezpečný precedens. Sondovacím hlasováním se totiž poruší princip, na němž sněmovna funguje od začátku 20. století, tedy že agendu parlamentu určuje vláda.

Hlasování v parlamentu o alternativních návrzích může donutit všechny ty, kteří pochybovali o smysluplnosti (brexitové) dohody, aby se nakonec přiklonili na stranu britské premiérky. I když v této chvíli nelze tvrdit s jistotou vůbec nic – ani to, zda Mayová přežije další týden v úřadu.
Ivan Kytka
Spolupracovník ČT

„Ponížení Mayové“

Podle The Daily Telegraph poslanci svým pondělním hlasováním „převzali kontrolu“ a „zanechali Mayovou bezmocnou“. Rovněž podle Independentu Dolní sněmovna „převzala kontrolu nad brexitem“. Podle něj bylo pondělní dění v parlamentu „dalším ponížením“ premiérky a porážka byla „těžší, než se čekalo“. List připomíná, že tři níže postavení členové vlády v pondělí na své funkce rezignovali, aby mohli hlasovat proti kabinetu.

Také The Times píšou o „ponížení“ Mayové. Ovládnutím programu středeční schůze podle něj poslanci nastoupili cestu, „která by mohla vést k tomu, že parlament podpoří měkčí brexit“. List Financial Times nicméně připomíná, že ministerská předsedkyně už dříve odmítla, že by její vláda tuto variantu podpořila. Měkčí brexit by byl totiž v rozporu s programem, s nímž šli konzervativci v roce 2017 do voleb. Premiérka také zdůraznila, že se nemusí odhlasovanými návrhy řídit.

Horizont ČT24: Co bude dál s brexitem? (zdroj: ČT24)

Deník The Guardian připomíná, že Mayová, kterou označuje za premiérku „v obležení“, ještě před pondělním hlasováním prozatím vzdala snahu předložit svou brexitovou dohodu k třetímu hlasování.

Bulvární list The Sun se věnuje budoucnosti Mayové ve funkci. „Podpořte mě a vyhoďte mě,“ zní palcový titulek. „Premiérka naznačila, že odejde, když zastánci brexitu podpoří její dohodu,“ napsal. Podle deníku nabídla Mayová už o víkendu příznivcům tvrdého brexitu, že své křeslo opustí, pokud jí oni výměnou za to pomohou prosadit napotřetí v parlamentu dohodu s EU.

Podle bulvárního listu Daily Express v pondělí v Dolní sněmovně zvítězili poslanci, kteří chtějí zůstat v EU a zhatit vůli lidu vyjádřenou v referendu z roku 2016. „Teď ukradli, co ještě z brexitu zbylo,“ napsal.

Řada novinářů si všímá také toho, že vysoce postavení členové britské vlády připustili jako východisko ze současné krize předčasné volby. Podle The Times se na předčasné hlasování o novém složení Dolní sněmovny vláda již dokonce připravuje. Zda se Británie řítí směrem k dalším předčasným volbám, se ptá rovněž bulvární Daily Mail.

„Ano“, „ne“, či bodování? Způsob hlasování o návrzích je nejasný

Středeční hlasování by mělo poslancům umožnit najít brexitový plán, který bude mít v Dolní sněmovně většinovou podporu. Mezi předloženými návrhy by podle BBC mohly být „měkčí“ podoba brexitu, setrvání Británie v celní unii EU či nové referendum.

„Může to pomoci poskytnout britské premiérce a celé vládě náznak toho, jaká úprava dohody by byla průchodná v parlamentu. Na druhou stranu to neznamená, že by její původní dohoda byla úplně mrtvá. Přibývá poslanců Konzervativní strany, kteří si uvědomují, že pokud nepodpoří tuto dohodu, tak může celý brexit být zrušen, nebo může dojít k mnohem jemnějšímu odchodu, který by znamenal třeba stále členství v jednotném trhu nebo v celní unii, a to byly principy, proti kterým stála sama britská premiérka,“ podotkl spolupracovník České televize Ivan Kytka.

Situace je velmi nepřehledná, jen v pondělí rezignovali tři náměstci Mayové z ministerstva průmyslu, zahraničí a zdravotnictví.
Bohumil Vostal
zpravodaj ČT v Londýně

Podle něj mohou návrhy obsahovat i stažení žádosti o odchod z EU, nebo „kopírování norského či švýcarského modelu asociačního členství v Evropské unii“. „Pokud se nic z toho nepodaří, tak je ve hře dlouhé odložení brexitu,“ upozornil zpravodaj ČT Bohumil Vostal. „S tím by musela souhlasit Evropská unie a v květnu by se ve Spojeném království musely konat volby do Evropského parlamentu,“ dodal.

Zpravodaj ČT Vostal: Mohlo by se hlasovat i o druhém referendu nebo zrušení brexitu (zdroj: ČT24)

Jak přesně se bude hlasovat, zatím není jasné. Podle britských médií bude forma hlasování přitom klíčová. Pokud by se hlasovalo postupně ano či ne, mohly by být všechny možnosti odmítnuty. Možné ale je i to, že se zvolí jiný, méně obvyklý systém, například „obodování“ návrhů od nejlepšího po nejhorší či opakované hlasování s postupným vyřazováním návrhů, které získají nejmenší podporu.

Podle předpovědi banky Goldman Sachs je pravděpodobnost, že Británie opustí EU bez dohody, dál 15procentní a že v bloku setrvá 35procentní. Padesátiprocentní je podle banky šance, že se nakonec poslanci dohodnou a podpoří brexitovou dohodu Mayové.