Druhé referendum o brexitu by bylo jako přisypávat sůl do ran, míní Žantovský

Žantovský: Další referendum o brexitu by nemuselo přinést řešení (zdroj: ČT24)

Druhé referendum o brexitu by dost možná žádné řešení současného patu nepřineslo, naopak by bylo jen „přisypáváním soli do ran“. Myslí si to bývalý velvyslanec ČR v Londýně Michael Žantovský, který byl hostem pořadu Události, komentáře. Podle něj zůstává ve hře několik možností: stažení článku 50 a setrvání Velké Británie v EU, vyjednávání o jiné formě brexitu – třeba celní unii, ale také tvrdý brexit, který si nepřeje ani jedna ze stran.

„Jsem skeptický k tomu, že dohoda původně vyjednaná mezi Evropskou unií a Velkou Británií v britském parlamentu projde. V takovém případě padá lhůta 22. května. Ta nová lhůta bude 12. dubna, a to má Británie říct, co vlastně chce,“ podotkl Žantovský.

Možnost druhého referenda o brexitu nevidí jako příliš reálnou. „Hlasování o této otázce v britském parlamentu bylo minulý týden naprosto jasné. Druhé referendum by znamenalo jen přisypávat sůl do ran. A je docela dobře možné, že by nic nevyřešilo,“ míní bývalý diplomat.

Podle něj zbývá několik možností. „Buď odvolání článku 50 s tím, že by Británie zůstala v Evropské unii – to si myslím, že se nestane. Nebo vyjednávání o jiné formě brexitu, nějaké celní unii nebo užším vztahu k Evropské unii, a to bude vyžadovat více času,“ obává se Žantovský.

Podle něj je možné, že do 12. dubna proběhne další unijní summit, na kterém dojde k prodloužení lhůty třeba na rok, případně dva na vyjednání nové dohody.

Problém podle Žantovského představuje zejména datum voleb do Evropského parlamentu koncem května. Právě 12. dubna je poslední den, kdy by se měly přihlásit kandidátky. Británie se přitom voleb již účastnit nechce.

„Psychologická odolnost Mayové je úžasná“

Také varianta tvrdého brexitu, který si nikdo nepřeje, je dle Žantovského stále na stole. „Premiérka Mayová hraje s kartami, které dostala do rukou. Patřila k části Konzervativní strany, která si brexit nepřála. Z mého hlediska je obdivuhodné, jak se snaží dodržet mandát, který dali britským politikům voliči, jak se snaží najít cestu, která by vedla ke spořádanému brexitu,“ prohlásil.

„Její psychologická odolnost je úžasná,“ míní Žantovský, který v současnosti působí jako ředitel Knihovny Václava Havla. Do dějin podle něj Mayová vejde nakonec pozitivně, i když teď čelí kritice z mnoha stran.