Itálie se chce zapojit do čínského projektu Hedvábné stezky. Uškodí vám to, zní z USA

Itálie chce do konce měsíce podepsat předběžnou smlouvu o zapojení do obřího čínského projektu nové Hedvábné stezky. Řím by tento krok učinil jako první země ze skupiny G7, upozornil britský list Financial Times. Itálii už v této souvislosti kritizoval Washington. U západních zemí vzbuzuje projekt nedůvěru - mnozí mají obavy, že stezka poslouží jen Pekingu k šíření vlivu po světě. Projekt, který se má týkat i Česka, hájí prezident Miloš Zeman.

Projekt nové Hedvábné stezky je znám také pod označením iniciativa Pásu a stezky. Podle Říma ještě není definitivně jasno, jestli se Itálie připojí. Je možné, že jednání bude uzavřeno do konce března, kdy má zemi navštívit čínský prezident Si Ťin-pching, sdělil náměstek ministra pro hospodářský rozvoj Michele Geraci. Si, který má do Říma přijet 22. března, navštíví Itálii ve funkci prezidenta poprvé.

Italskou snahu už kritizoval Bílý dům, který se domnívá, že projekt zemi ekonomicky nepomůže – naopak by tato iniciativa mohla významně poškodit její obraz ve světě. „Iniciativu Pásu a stezky považujeme za iniciativu Číny a pro Čínu,“ upozornil mluvčí americké Národní bezpečnostní rady (NSC) Garrett Marquis.

Posílení čínského vlivu výměnou za obří investice

Projektem nové Hedvábné stezky se Peking snaží zlepšit vzájemný obchod a zvýšit objem investic s většinou zemí Asie i dalších světadílů. Iniciativa má propojit Asii, Evropu a Afriku pomocí sítě železnic, přístavů a další infrastruktury.

Kromě podpory obchodu a investic je dalším cílem Pekingu pomoci výměně v oblastech, jako je věda, technologie, kultura a vzdělávání. Investice se mají vyšplhat ke 124 miliardám dolarů. Inspirací projektu je starověká a středověká trasa, která vedla z východní Asie přes střední Asii do Středomoří.

Zemanovi se projekt líbí, zpravodajcům už méně

Řada západních států Peking podezírá, že chce tímto způsobem především ještě silněji rozšiřovat svou moc. Upozorňují také, že Čína své projekty nastínila jen velmi vágně a že není jasné, zda budou otevřeny Evropanům. Si Ťin-pching ale tvrdí, že projekt nebude stát na ideologických základech, nýbrž bude přístupný pro všechny.

V Evropě je do něj vedle Česka zapojeno 15 zemí. Proto je na starém kontinentu také známý jako iniciativa 16 plus 1. Itálie by se tak stala 17. státem.

Úzkou spolupráci s Čínou prosazuje především prezident Miloš Zeman a jeho okolí. Ve své funkci již Čínu čtyřikrát navštívil, v dubnu se do země chystá popáté, a to právě na summit o Hedvábné stezce. V listopadu v Šanghaji Zeman řekl, že výstavba Hedvábné stezky bude příležitostí pro české stavební a železniční firmy, protože základem stezky je vysokorychlostní železnice.

Vojenské zpravodajství ale už ve zprávě za rok 2017 varovalo, že čínská iniciativa se kvůli její globální ambici stane zdrojem rostoucích obav představitelů Evropské unie.