Řecký „vzkaz Evropě“. Hrdinní migranti, kteří pomáhali při požáru u Atén, získali občanství

Řecko udělilo občanství třem běžencům, kteří během loňského požáru u Atén zachránili desítky lidí. Řecký prezident Prokopis Pavlopulos poděkoval rybářům z Egypta a Albánie za to, že svým chováním projevili „solidaritu a lidskost“. V podobných situacích „neexistuje žádné náboženství, nic není černobílé – když vidíte něco podobného, musíte tam jen jít a klidně i položit život při záchraně lidí,“ řekl médiím jeden z oceněných hrdinů.

Při loňském požáru zahynulo nejméně devadesát lidí. Nejvíce postižené bylo přímořské letovisko Mati. „Nyní jste také evropští občané, a tak můžete naučit všechny naše partnery, kteří si neuvědomují, co jsou evropské hodnoty, dělat to, co by měli,“ zdůraznil při ceremonii řecký prezident.

Kolik lidí tři ocenění muži uchránili před plameny, není přesně jasné. Podle ministra vnitra ale spolu s řeckými kolegy rybáři zachránili „desítky našich spoluobčanů“. Podle Pavlopulose jejich chování „vysílá vzkaz do Evropy“ před klíčovými volbami do Evropského parlamentu, které se uskuteční v květnu.

Jde podle něj o vzkaz „populistickým a xenofobním uskupením, která se staví proti evropskému humanismu a solidaritě, které prokázali tito tři rybáři“. „Rád bych vzkázal všem cizincům, že by měli respektovat místa, kde žijí,“ konstatoval jeden z Egypťanů. Jak ho doplnil jeho egyptský krajan, podobně jako při řeckém požáru by se zachoval kdykoli znovu.

Francouzského občanství se dočkal „Spiderman z Mali“

Francie udělila loni v září občanství malijskému migrantovi Mamadou Gassamovi přezdívanému Spiderman. Ten koncem května zachránil ve čtvrtém patře jednoho z pařížských domů čtyřletého chlapce, který přelezl balkon a visel ve vzduchu.

Příliv migrantů z Blízkého východu a z Asie do Řecka byl v posledních letech nejvyšší v roce 2015, kdy podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dorazilo do Řecka asi milion běženců. Většina z nich ale tehdy ještě pokračovala dál do Evropy. Na jaře 2016 ale evropské země hranice uzavřely a migranti se v Řecku začali hromadit. Zkrotit migraci pak pomohla turecko-unijní dohoda.

Britové zatkli možné převaděče, posílili ostrahu kanálu La Manche

S ilegální migrací, i když v mnohem menším měřítku, se aktuálně potýká i Velká Británie. Loni se na malých člunech vydalo přes Lamanšský průliv víc než pět set migrantů, z toho 80 procent se ovšem do země přeplavilo od října. Taková cesta je přitom vzhledem k rušné lodní dopravě v Lamanšském průlivu i nevypočitatelnému zimnímu počasí značně nebezpečná.

Podle kabinetu je za tím nejspíš zvýšená aktivita organizovaných skupin pašeráků. Úřady kvůli podezření z převaděčství zatkly ve středu dvě osoby – Íránce a Brita. Vláda také posílila hlídky u jižních břehů a požádala o pomoc armádu.