Kvůli smrtícím požárům začaly v Řecku padat hlavy, k zemi půjdou desítky černých staveb

Řecký premiér přijal rezignaci ministra veřejného pořádku. Ten ji nabídl po červencových lesních požárech, při nichž zemřelo 88 lidí. Řecké úřady začnou příští týden bourat načerno postavené stavby. Třetinu z nich tvoří ploty, které blokují přístup na pláže v několika oblastech východní Attiky. Mnoho lidí kvůli nim nedokázalo utéct před plameny do bezpečí.

Požáry v okolí metropole vypukly 23. července a kvůli vyprahlé půdě a silnému větru se šířily velmi rychle. Lidé před ohnivým živlem často prchali do moře, někteří ale v dýmu ztratili orientaci a udusili se či uhořeli. K demolici teď úřady určily celkem 61 staveb včetně třinácti nelegálně postavených domů poblíž Atén. Jedná se o oblasti určené k opětovnému zalesnění.

Vláda i místní úřady čelí kritice, že situaci nezvládly

Příbuzní obětí viní místní úřady, že včas nevarovaly obyvatele před blížícím se požárem a neprovedly rychlou evakuaci. Tento týden kvůli tomu podali pozůstalí po dvou obětech na prokuraturu trestní oznámení na generálního tajemníka civilní obrany, guvernérku regionu Attika, starostu města Marathón a vedení místní civilní obrany i místní policie.

V pátek kvůli katastrofě rezignoval státní ministr pro veřejný pořádek a ochranu občana Nikos Toskas. Premiér Alexis Tsipras mu po schůzce veřejně poděkoval i za odvahu rezignovat. „Srdečně mu děkuji za poctivost a obětavost, s jakými se věnoval svému úřadu,“ napsal na Twitteru.

Deník Kathimerini v pátek uvedl, že ráno zemřela v nemocnici pětatřicetiletá žena, která se tak podle deníku stala 88. obětí. Byla manželkou hasiče, který pomáhal minulý týden s hašením požáru v obci Mati. Zranění utrpěla, když utíkala před plameny do moře s půlročním dítětem, které se jí v náručí dýmem z požárů udusilo.

Příčina neštěstí zatím není objasněna. Původně se hovořilo o úmyslu, nyní se ale v médiích spekuluje, že šlo zřejmě o nedbalost.