Tiché pochody za Knollovou. Francouzi reagují na brutální vraždu s antisemitským motivem

Francií otřásá případ brutální vraždy s antisemitským motivem. Obětí se stala 85letá Židovka Mireille Knollová. Neznámý útočník či útočníci ubodali seniorku 11 ranami a její pařížský byt pak zapálili. Podle vyšetřovatelů se tak stalo kvůli její víře. Policie už zadržela dva podezřelé mladé muže, jeden měl být s obětí v pravidelném kontaktu.

Rada židovských institucí ve Francii (Crif) sdělila, že Knollová byla zavražděna minulý týden v 11. okrsku na východě francouzské metropole. Byla přeživší holocaustu, údajně unikla deportaci na pařížský Zimní velodrom, která v červenci roku 1942 předcházela další deportaci tisícovek Židů do vyhlazovacích táborů.

Na počest Knollové zorganizovaly židovské spolky pochody v Paříži, Lyonu nebo Marseille. Zástupce krajní pravice i levice přitom vyzvaly, aby se jich neúčastnili. Ti ale výzvu neuposlechli a oba tábory akce podpořily, protože nechtějí být spojovány s antisemitismem. Během protestů se objevily drobné potyčky. Podle židovských spolků se různé útoky na Židy ve Francii dějí stále častěji. 

Francouzský prezident Emmanuel Macron označil vraždu za „strašlivý zločin“ a ujistil o svém „absolutním odhodlání bojovat proti antisemitismu“.

Pietní akce za zavražděnou Mireille Knollovou (zdroj: ČT24)

Francouzská vláda tento měsíc představila plán účinnějšího boje proti rasismu a antisemitismu. Důraz se klade na sociální média a prevenci na školách. Vláda chce změnit zákony tak, aby bylo možné internetové platformy donutit k odhalování a odstraňování ilegálního obsahu.

Islámští radikálové mají ve Francii na svědomí většinu antisemitských vražd z posledních let, ať už z ideologických nebo zištných důvodů.
Petr Zavadil
zpravodaj ČT

Celkový počet rasistických, antisemitských, protimuslimských a protikřesťanských činů – většinou pohrůžek – ve Francii sice loni ve srovnání s předchozím rokem poklesl, ale počet antisemitských násilných činů vzrostl o 26 procent. Počet případů poničení židovských posvátných míst a hřbitovů vzrostl o 22 procent.