Ruští komunisté poslali do prezidentských voleb Grudinina. Chce vrátit banky a továrny lidu

Za ruské komunisty kandiduje podnikatel v zemědělství (zdroj: ČT24)

Už jen týden zbývá do prezidentských voleb v Rusku. Tamní obyvatelé půjdou k urnám v neděli 18. března. Jasným favoritem je současný šéf Kremlu Vladimir Putin. Ostatní kandidáti zůstávají daleko za ním, i když některým stoupají preference. Platí to třeba o vyslanci komunistů Pavlu Grudininovi, jehož vítězství by ocenili pamětníci sovětských časů.

Grudinin je hvězdou mezi ruskými prezidentskými kandidáty, kteří ale stejně nemají šanci. Na poslední chvíli se na mítinku blízko Kremlu snažil přesvědčit voliče, že jen on může Rusko vrátit do dob, kdy bylo supervelmocí.

„Hlasujte pro budoucnost Ruska. Čestné volby znamenají důstojný život pro naše lidi. Naše věc je správná, vítězství bude naše, všichni k volbám!“ burcoval voliče. Grudinin chce znárodňovat, vrátit banky a továrny do ruských rukou, zlevnit dopravu nebo zvýšit platy a důchody.

„U moci jsou teď oligarchové, kteří národu ukradli všechno. Sovětské bohatství, bezplatné zdravotnictví a vzdělání, továrny a podniky, které patřily lidu,“ říká Alexander, jeden z Grudininových stoupenců. 

Před několika dny byl samotný Grudinin obviněn, že zatajil tučná konta ve Švýcarsku. Považuje to za lež, která má lidi odradit. „Mám prý nějaké účty, přitom jsem je vůbec nikdy v životě neviděl. Všechno je to jen kvůli tomu, že se mě lidé u moci bojí,“ tvrdí kandidát. 

Týden před volbami ztrácí současný prezident Vladimir Putin zvláště ve velkých ruských městech, například v Moskvě až dvanáct procent. Podporu naopak získává Grudinin, šanci má ale pouze na druhé místo.

Grudinin šéfuje Leninovu sovchozu

Grudinin v horních patrech politiky nepůsobil. Komunisté si ho vybrali kvůli úspěchům ve funkci ředitele a největšího akcionáře zemědělského podniku Leninův sovchoz pár kilometrů za Moskvou, kde strávil většinu života. Na farmě se ve velkém pěstují jahody.

Leninův sovchoz blízko Moskvy
Zdroj: ČT24

„Líbí se nám tu, je tu dobrý byt, mateřská školka, hned vedle škola,“ pochvaluje si obyvatelka komplexu Táňa. Místní o své vesnici mluví jako o malém Švýcarsku. Oceňují přitom čistotu, vzhled, úroveň nabízených služeb (v komplexu jsou kromě bytů a škol třeba také parky, hřiště či zdravotnické středisko) a bezpečnost.

Kvůli nízké ceně tam lidé přijíždějí z nedalekých okrajových moskevských sídlišť. „Padesát rublů, je to nejlevnější mléko, které tu je,“ tvrdí German, jeden z pracovníků sovchozu, který denně vozí 430 litrů mléka. 

Během dvou měsíců stoupl počet Grudininových příznivců pětkrát. Pro hodně Rusů je symbolem starých časů, na něž rádi vzpomínají. Současný prezident Putin přesto stále dominuje a čeká se jeho hladké vítězství.