Policie prostřelila Carnajevovi lebku

Boston - Obžalovaný bostonský atentátník Džochar Carnajev utrpěl během dubnového zatýkání řadu střelných zranění včetně průstřelu lebky. Uvádí to soudní dokumenty, které byly v pondělí odtajněny. Podle obžaloby provedl Carnajev spolu se svým starším bratrem Tamerlanem atentát v cíli Bostonského maratonu. Výbuchy zabily tři lidi a dalších 264 zranily. Řada z obětí přišla o končetiny.

Bratři se ihned po výbuších v cílové rovince dali na útěk, během kterého měli zabít jednoho policistu. Tamerlan poté zemřel při přestřelce s policií. Džochara policie dopadla čtyři dny po atentátu.

Nejvážnějším zraněním, které dvacetiletý čečenský imigrant během zatýkání utrpěl, byla střela, jež prošla levou částí lebky a způsobila její frakturu. „Má řadu poranění od střel, z nichž nejvážnější zřejmě pronikla (do lebky) levou stranou jeho úst a vyletěla levou tváří, v dolní části,“ popsal zranění ve svém svědectví z dubna doktor Stephen Ray Odom.

Policisté našli Džochara Carnajeva pod plachtou motorového člunu na dvoře jednoho z bostonských domů. Navzdory vážným zraněním si byl podle vypovídajícího lékaře Carnajev stále vědom, kde se nachází a proč jej policisté pronásledovali. Carnajev je obžalován ze 30 trestných činů, z nichž mu v 17 případech hrozí trest smrti, případně doživotí.

V současnosti je zadržován ve vojenské nemocnici ve Fort Devens západně od Bostonu.