V Německu zneškodnili leteckou pumu z války. Evakuovat museli na 60 tisíc lidí

Frankfurt nad Mohanem zažil v neděli největší evakuaci v německých poválečných dějinách. Na 60 tisíc obyvatel města muselo opustit své domovy kvůli plánovanému zneškodnění nevybuchlé letecké pumy z druhé světové války.

Leteckou pumu o hmotnosti 1,8 tuny našli dělníci před několika dny při stavebních pracích. Ležela pod domem, který byl nedávno stržen, poblíž univerzitního kampusu frankfurtské Goetheho univerzity v městské části Westend. Možná nekontrolovaná exploze by podle expertů srovnala se zemí celou ulici, nálož se ale podařilo úspěšně deaktivovat. I když proces byl nakonec komplikovanější, než se čekalo - u dvou ze tří roznětek se pyrotechnikům nepodařilo rovnou odstranit také trhavou nálož, museli to tedy učinit zvlášť.

Bez potížistů to nešlo

Nedělní evakuace v 700tisícovém městě se týkala všech obyvatel, kteří žijí v okruhu přibližně 1,6 kilometru od místa nálezu. Dotkla se i nemocnic, domovů pro seniory, tamní opery nebo Německé centrální banky. Město pro obyvatele čtvrti připravilo náhradní přístřešky, kde mohli strávit den, většina muzeí nabízela vstup zdarma.

Policista hlídá nevybuchlou leteckou pumu ve Frankfurtu nad Mohanem
Zdroj: ČTK/AP/Boris Roessler

Vzdálit se ze svých domovů museli Frankfurťané do osmé hodiny ranní, další tři hodiny pak byly vyhrazeny pro evakuaci těch, kteří navzdory nařízení z oblasti neodešli. Policie a záchranné služby proti těm, kteří evakuační plán narušili, zvažují právní kroky. Policejní ředitel Gerhard Bereswill uvedl, že nejméně jeden člověk už skončil ve vazbě, protože odmítal opustit svůj byt. Hasiči dotyčného museli nakonec vynést přes balkon pomocí žebříku. Evakuaci odmítaly ještě další dvě menší skupiny lidí. Šéf frankfurtských hasičů Reinhard Riese takové chování označil za kombinaci „ignorance a blbosti“. 

Nevybuchlá puma? Poměrně běžné

Podobné evakuace jsou i více než sedmdesát let po konci války v Německu poměrně běžné. Odhaduje se, že v zemi zbyly stovky tisíc nevybuchlých pum. Naposledy v sobotu muselo být kvůli nálezu letecké pumy evakuováno na 21 tisíc obyvatel porýnského města Koblenz. V květnu své domovy dočasně opustilo 50 tisíc lidí v Hannoveru a loni se stejná situace dotkla 54 tisíc obyvatel Augsburgu.