Muž, který bodal na ulici ve Finsku, zabil dva lidi. Podle policie nejspíš jednal sám

Útočník ve finském městě Turku pobodal několik lidí, dva lidé zemřeli. Policie pátrá po dalších možných pachatelích útoku.

Při útoku ve městě Turku na jihozápadě Finska zahynuli dva lidé, šest dalších utrpělo zranění a je v péči lékařů, informovala finská policie. Dosud se spekulovalo o osmi zraněných.

Finská policie, která byla na místě tři minuty poté, co se o útoku dozvěděla, zadržela jednoho mladého muže. Ten je z útoku podezřelý. Při přestřelce byl zasažen do nohy a je v péči lékařů. Jeho motiv zatím není znám a není tak jasné, zda šlo o terorismus.

Podle listu Helsingin Sanomat je několik zraněných v kritickém stavu. Agentuře AFP ale ředitel nemocnice Petri Virolainen řekl, že zranění jsou ve stavu stabilizovaném. Všichni zranění jsou podle policie dospělí, dva z nich už prodělali operaci.

Události: Policie nehledá komplice útočníka v Turku, jednal nejspíš sám (zdroj: ČT24)

Policie: Označit útok v Turku za terorismus je předčasné

Na podvečerní tiskové konferenci policejní ředitel Seppo Kolehmainen uvedl, že má v hledáčku jen jednoho podezřelého. Nikoho dalšího už policie v souvislosti s útokem nehledá.

Podle Kolehmainena je příliš brzy na to, aby se útok dával do souvislosti s mezinárodním terorismem. „Není nic známo o motivech… nebo o tom, co přesně se v Turku stalo,“ řekl.

Informace některých médií, že pachatel při útoku křičel Alláhu akhbar (v arabštině Bůh je veliký), policejní ředitel odmítl komentovat. Podle vyjádření některých Finů na sociálních sítích není na videu z místa činu žádné takové volání slyšet, ozývá se pouze finština.

Pieta v kostele ve finském Turku za oběti útoku
Zdroj: ČTK/Lehtikuva/Vesa Moilanen

Finská ministryně vnitra Paula Risikkoová nicméně naznačila, že by se o terorismus mohlo jednat, když spojila podle stanice BBC útok s událostmi v Barceloně. Podle ní muž vypadal jako cizinec a  členové bezpečnostních složek nyní zjišťují, jestli o něm nemají imigrační úřady nějaké záznamy.

Pohled na náměstí v Turku po útoku
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited/Uncredited

„Policie postřelila na noze osobu podezřelou ze spáchání trestného činu. Osoba byla zadržena. Doporučujeme, aby se lidé vyhýbali centru Turku,“ napsala odpoledne policie na Twitteru.

Podle finského listu Ilta-Sanomat utrpěla zranění údajně i žena s kočárkem.

Je to hrozné, ležela tam na zemi žena, zakrytá, je mrtvá. Policie a záchranáři její tělo zakryli kvůli vyšetřování. To si uvědomíte, když jdete kolem, a najednou od lidí slyšíte, že se to děje všude, že se to stalo na několika místech. V Turku! Je to strašné. Já prostě pořád vidím ten nůž, ten obrovský nůž, který držel v ruce a jak jím prostě bodal, je to příšerné.
Kurt Svensson
svědek útoku v Turku

Finsko zvýší bezpečnostní opatření

Ministryně vnitra Paula Risikkoová na tiskové konferenci uvedla, že Finsko zvýší bezpečnostní opatření po celé zemi. V ulicích bude podle ní v následujících dnech mnohem více policistů. Policie už oznámila, že v celém Finsku posílí ostrahu na železničních stanicích a na letišti v metropoli Helsinky. Zaměří se i na spoje mířící z Turku.

Policie odpoledne vyzvala veřejnost, aby opustila centrum města, o několik hodin později už lidé do centra opět mohli, napsala agentura Reuters.

Útok se stal podle BBC v oblasti náměstích Puutori a Kauppatori v samotném centru Turku, a to krátce po čtvrté hodině místního času (15:00 SELČ). Policie uzavřela mimo jiné místní nákupní centrum a největší knihovnu ve městě. 

„Vláda pečlivě sleduje vývoj událostí v Turku a probíhající policejní operaci. Kabinet se ještě dnes sejde,“ uvedl na Twitteru finský premiér Juha Sipilä. Později kondoloval rodinám obětí a ocenil také práci policie.

Finsko letos v červnu zvýšilo stupeň ohrožení terorismem.

Turku, které má asi 180 000 obyvatel, leží přibližně 150 kilometrů západně od finského hlavního města Helsinek.

K útoku nožem došlo také v německém městě Wuppertal-Elberfeld, kde zemřel jednatřicetiletý muž a pětadvacetiletý muž byl zraněný. Podle deníku Westdeutsche Zeitung jsou oběťmi bratři. Údajně šlo o hádku Syřana a Iráčana, nikoliv o terorismus. Policie po jednom či více pachatelích pátrá.

Vydáno pod