Zabil Usámu. Nyní se vyrovnává s normálním životem

Washington - Poslední vteřiny Usámy bin Ládina popisuje v americkém časopisu Esquire člen speciálního komanda, které nejhledanějšího muže planety dopadlo. Z rozhovoru s pětatřicetiletým mužem, který své svědectví poskytl jen pod podmínkou anonymity, vyplývá, že byl skutečně tím, kdo bin Ládina zastřelil. Velkých poct se tento veterán zatím nedočkal, momentálně se potýká s návratem do normálního života.

Po knize jednoho z účastníků úspěšné tajné operace z 2. května 2011 v pákistánském Abbottábádu a filmu přichází rozhovor s mužem, který tvrdí, že byl tím, kdo jako první vtrhl do bin Ládinovy ložnice a stiskl spoušť. Tři výstřely měly ukončit největší hon na člověka v nedávné historii. „Vypadal zmateně. A byl mnohem vyšší, než jsem čekal. Měl na hlavě čepici a nezdálo se, že by byl zasažen. Držel ženu před sebou, možná jako štít, nevím,“ popisuje podle magazínu Esquire člen zvláštního komanda Team 6.

Bin Ládin byl podle muže, kterého časopis označuje jen jako Střelce, vysoký a hubený, měl krátké vousy a vlasy pod pletenou čepicí. I když muže vizáž nejhledanějšího člověka planety překvapila, byl si podle svých slov jistý. Na svůj kalašnikov AK-47 už bývalý vůdce al-Káidy nedosáhl. „Vzpomínám si, jak jsem to všechno najednou registroval. Ve stejné vteřině jsem ho zastřelil dvěma ranami do čela. Bum! Bum! Při druhé ráně už padal. Sesunul se na podlahu u postele, kde jsem ho střelil znova na stejné místo. Sledoval jsem, jak vydechl naposledy,“ uvádí veterán v rozhovoru.

Zabil Usámu. Nyní se vyrovnává s normálním životem (zdroj: ČT24)

Nová identita: Rozvážet pivo v Milwaukee ?

To vše prý trvalo jen 15 vteřin. Střelec připustil, že byl „zkoprnělý“, ale do reality ho rychle vrátil rozkaz prohledat ostatní pokoje a odnést počítače a zpravodajské materiály. Když se pak v Americe u domů, kde bydleli členové komanda, začínaly objevovat televizní týmy, dostal prý Střelec nabídku na účast v programu pro ochranu svědků, v jehož rámci by změnil totožnost. Mohl se prý stát v Milwaukee řidičem kamionu rozvážejícího pivo. Takovou možnost ale odmítl, protože by musel nadobro přerušit kontakty s rodinou a přáteli. Esquire píše, že po 16 letech služby nemá Střelec penzi ani zdravotní pojištění, protože neodsloužil v armádě potřebných 20 let. Prý má obavy o bezpečnost a naučil své děti, že se mají v případě útoku schovat do vany.

Podle rozhovoru členové komanda při nácviku počítali s tím, že při útoku zemřou. Připravili si proto i dopisy na rozloučenou. Přežili, ale i s tak blyštivou minulostí je jejich budoucnost velmi mlhavá.

Vydáno pod