V4 nesmí sabotovat uprchlické kvóty, zní z rozzlobeného Řecka

Řecký ministr pro migraci Janis Muzalas obvinil země Visegrádské skupiny (V4), že sabotují evropský plán přerozdělování uprchlíků z Řecka a Itálie. Ministr se v řecké státní televizi ERT netajil rozhořčením nad tím, že Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko neplní své závazky, které jako členové Evropské unie mají.

„Existuje evropské rozhodnutí, které se musí dodržovat. Naproti tomu pozorujeme kroky členských států jako je Visegrád – Polska, Česka, Maďarska, Slovenska – které sabotují přesídlování a staví se na odpor Evropské unii a jejím rozhodnutím. To musí přestat, a to zavčas,“ prohlásil řecký ministr pro migraci Muzalas. „Rozhněváni říkáme, že Evropa by měla konečně respektovat své závazky,“ dodal.

Ministr si postěžoval, že rok po spuštění přerozdělovacího programu země Evropské unie převzaly z Řecka jen zhruba 5 tisíc uprchlíků. Slíbily přitom, že jich do konce tohoto roku přijmou 33 tisíc. Podle Muzalase je Řecko v současnosti připraveno vypravit do jiných zemí EU 7500 běženců a dalších 600 nezletilých bez doprovodu.

Země EU slíbily, že z Řecka a Itálie během dvou let přijmou 160 tisíc běženců. Některé státy však s kvótami nesouhlasí. Nejhlasitějšími kritiky jsou země V4, které s realizací plánu nepočítají. Maďarský premiér Viktor Orbán jej chce zablokovat pomocí ústavních změn.

Muzalas: EU nepomáhá s žádostmi o azyl

Muzalas také zkritizoval nedostatečnou pomoc s vyřizováním žádostí o azyl. Země EU slíbily, že Řecku pošlou své zaměstnance, aby jim s touto administrativou pomohli. Řečtí úředníci totiž obrovský počet žádostí nezvládají.

Běženci začali masově podávat v Řecku žádosti o azyl po březnové dohodě EU s Ankarou kvůli obavě, že budou vráceni do Turecka. Předtím většina uprchlíků pokračovala dál do Evropy a o azyl chtěla žádat zejména v Německu. „EU by měla dodržet tuto dohodu, není to otázka solidarity s Řeckem, ale je to závazek,“ uvedl Muzalas.

V Řecku aktuálně přebývá okolo 60 tisíc uprchlíků. Jejich počet se výrazně zvýšil poté, co země na balkánské trase letos na jaře uzavřely hranice. Vloni touto cestou dorazil do Evropy asi milion uprchlíků, nejvíce do Německa.